Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια άρθρου: Στέλλα Κυρίκου

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, που είναι κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, το Αθηνοδρόμιο παραθέτει στους αναγνώστες του ένα εξαιρετικό ντοκυμανταίρ μικρού μήκους για μία από τις ωραιότερες μουσικές εκφράσεις και πολιτισμούς. Πρόκειται για τη μουσική και τη γλώσσα Μαλίνκε.

FOLI, ένα μουσικό ντοκυμανταίρ

Μια μεγάλη μουσική οικογένεια στην Αφρική 

Μία μουσική γλώσσα με ευρεία διάδοση είναι αυτή των χωρών της Κεντρικής και Κεντροδυτικής Αφρικής, οι οποίες χρησιμοποιούν τη γλωσσική ομάδα της γλώσσας Μαλίνκε. Νιγηρία, Νίγηρας, οι περιοχές του παλαιού Κογκό. Ακόμη η Γουινέα, το Μάλι. Οι περιοχές επίσης με τις πλατύτερες γλωσσικές παραλλαγές της Μαλίνκε, (που ονομάζονται Μπαμπάρα) και ομιλούνται στη Λιβερία, στη Σενεγάλη, στη Σιέρα Λεόνε και ως την Ακτή Ελεφαντοστού περιλαμβάνονται στην ευρεία αυτή εθνοτική/φυλετική και γλωσσική/πολιτισμική οικογένεια. Και έχουν φυσικά τεράστιο μουσικό πολιτισμό και πλούτο.

Ο ρυθμός

«Τα πάντα είναι ρυθμός», είναι η πρώτη φράση που ακούγεται σε ένα από τα ωραιότερα μουσικά ντοκυμανταίρ των τελευταίων χρόνων. Το ντοκυμανταίρ είναι γυρισμένο από τους Τόμας Ρέμπερς (Thomas Roebers) και Φλόρις Λιούενμπεργκ (Floris Leeuwenberg) και παρουσιάζει ταξιδιωτικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον μεγάλο. Κυρίως όμως μιλάει για τη μουσική και πώς αυτή παράγεται/δημιουργείται αλλά και τους τρόπους με τους οποίους παράγει η ίδια και επιβάλλει την αίσθηση του εαυτού και γενικώς την καθημερινότητα των πληθυσμών αυτής της τόσο πλούσιας σε κουλτούρα μεγάλης περιοχής της Γης. Είναι δε τόσο μεγάλη η ταύτιση των ανθρώπων με τη, ας την πούμε έτσι, μουσική Μαλίνκε, ώστε καθορίζει τον τρόπο βαδίσματος, τους ρυθμούς της εργασίας, τη στάση του σώματος.

Σημειώνεται πως το μοντάζ του ντοκυμανταίρ είναι βασισμένο στους ρυθμούς της μουσικής Μαλίνκε και στην προσωδία της εξαιρετικής αυτής γλώσσας. Απολαύστε το:
FOLI.

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Στέλλα Κυρίκου

Πιανίστα, Σύμβουλος σε θέματα Κλασσικής Μουσικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ίρις – Φιόνα Νικολάου

Μουσικός Μουσικολόγος Μονωδός

 

Περίανδρος – Νικόλαος Καράλης

Δάσκαλος Ειδικός στη Διδασκαλία των Μαθηματικών, Ερασιτέχνης Μουσικός