Σύνταξη άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Το Διαδίκτυο αποτελεί για τα παιδιά και τους εφήβους, που το χρησιμοποιούν, σημαντική πηγή πληροφόρησης και αναψυχής. Τους προσφέρει ώρες ευχάριστης επικοινωνίας και διασκέδασης, εμπλουτίζει τις γνώσεις τους και ικανοποιεί την περιέργειά τους για κάθε λογής ζητήματα, που τα ενδιαφέρουν! Αρκεί μόνο να πληκτρολογήσουν μια λέξη/φράση αναζήτησης (search word/phrase) σε κάποια μηχανή αναζήτησης (search engine). Τότε, αυτομάτως, έχουν πρόσβαση σε αναρίθμητες πληροφορίες και γνώσεις για το θέμα που τα αφορά.

Η αναζήτηση στο Διαδίκτυο, λοιπόν, είναι για τα παιδιά ένα θαυμαστό ταξίδι, γεμάτο γνώση αλλά και διασκέδαση. Πολλές φορές, μάλιστα, αποδεικνύεται χρήσιμο εργαλείο και κλειδί για την πρόσβαση σε πληροφορίες, που αφορούν εκατομμύρια θέματα από όλον τον κόσμο ή, ακόμα, και το σύμπαν! Για να γίνει όμως η παραπάνω δήλωση πράξη, υπάρχει μια αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση: Η αναζήτηση στο Διαδίκτυο να γίνεται σωστά! Πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο; Ένας τρόπος είναι τα φίλτρα γονικού ελέγχου (parental control), στα οποία έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως σε άλλα άρθρα της σελίδας μας, που αφορούν στη σωστή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Ένας άλλος τρόπος είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να χρησιμοποιούν, κατά τις διαδικτυακές τους περιπλανήσεις, μία μηχανή αναζήτησης, σχεδιασμένη να φροντίζει για τη σωστή και ασφαλή περιήγησή τους στο Διαδίκτυο. Μια τέτοια μηχανή αναζήτησης θα σας παρουσιάσουμε αμέσως παρακάτω.

Η Kiddle έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους, που αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο, είτε για σχολικές εργασίες είτε για προσωπική τους ευχαρίστηση. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές της, η Kiddle περιλαμβάνει ιστοσελίδες-προτάσεις εκπαιδευτών/εκπαιδευτικών, βιβλιοθηκάριων, γονέων από όλον τον κόσμο, καθώς και ιστοσελίδες, που οι συντάκτες έχουν χρησιμοποιήσει σε σχολεία ή για σχολικές εργασίες. Το σύνολο των αποτελεσμάτων αναζήτησης, που εμφανίζονται, κινούνται στο όριο καταλληλότητας Κ-12 (για παιδιά και εφήβους έως 12 ετών).

Οι δημιουργοί αυτής της μηχανής αναζήτησης, διαβεβαιώνουν ότι τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στην οθόνη των μικρών χρηστών περνούν τουλάχιστον μία από τις παρακάτω μορφές ελέγχου: α) Επιλέγονται και ελέγχονται από τους συντάκτες και τους επεξεργαστές της Kiddle, ή β) φιλτράρονται από την ασφαλή αναζήτηση της Google, η οποία μπλοκάρει το ακατάλληλο περιεχόμενο. Σε περίπτωση δε που το παιδί ή ο έφηβος προβεί σε αναζήτηση με «ακατάλληλες λέξεις» (π.χ. ύβρεις ή λέξεις με σεξουαλικό ή άλλο, ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο), το ρομποτάκι-φύλακας της Kiddle θα παρεμποδίσει την αναζήτηση.

Ας δούμε σύντομα και μερικά ακόμα στοιχεία για την Kiddle, που την κάνουν κατάλληλη για τα παιδιά:

  • Διαδικτυακές μικρογραφίες (thumbnails) μεγάλου μεγέθους: Ευνοούν ιδιαίτερα τα παιδιά, τα οποία δεν διαθέτουν την ίδια ταχύτητα ανάγνωσης με τους ενήλικες. Οι μεγαλύτερου μεγέθους εικόνες τα βοηθούν να φιλτράρουν και να επεξεργάζονται καλύτερα τα αποτελέσματα της αναζήτησης, ώστε να επιλέγουν το καταλληλότερο.
  • Μεγάλη γραμματοσειρά χωρίς «ουρίτσες» (sans serif): Τα αποτελέσματα της αναζήτησης είναι πιο ευανάγνωστα.
  • Εγκυκλοπαίδεια για παιδιά: Η Kpedia όπως λέγεται, έχει δημιουργηθεί από την ομάδα της Kiddle, με περιεχόμενο κατάλληλο για τους μικρούς χρήστες.

  • Πολιτική απορρήτου: Η αναζήτηση στην Kiddle δεν απαιτεί και δεν συλλέγει προσωπικές πληροφορίες των μικρών χρηστών. Επιπλέον, οι διαχειριστές αναφέρουν ότι τα αρχεία καταγραφής διαγράφονται κάθε είκοσι τέσσερις ώρες.
  • Η Kiddle είναι .co: Το .co που χρησιμοποιεί η ηλεκτρονική διεύθυνση αντί για το .com συμβολίζει ότι η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για παιδιά (.co = children only)
  • Δυνατότητα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος αναζήτησης από τους γονείς: Εάν οι γονείς επιθυμούν να αποκλείσουν κάποιες ιστοσελίδες ή λέξεις κλειδιά από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορούν να το κάνουν. Αρκεί να συμπληρώσουν τη φόρμα αποκλεισμού λέξεων-κλειδιών ή την αντίστοιχη φόρμα αποκλεισμού ιστοσελίδων.

Η μηχανή αναζήτησης Kiddle δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη στα ελληνικά. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για τις αναζητήσεις μας. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν στην Kiddle ένα πολύτιμο εργαλείο, για να παρέχουν στα παιδιά ασφαλές υλικό, ώστε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους ή να διασκεδάσουν. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι τα παιδιά, και κυρίως οι έφηβοι, με τα εφόδια που τους έχουμε δώσει σε αυτόν τον τομέα, μπορούν να διαχειριστούν την αγγλική γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τα περισσότερα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μάλιστα, ήδη αναζητούν συστηματικά πληροφορίες στην αγγλική γλώσσα, στη διαδικτυακή τους καθημερινότητα. Για τον λόγο αυτό είναι καταλυτικής σημασίας να μιλάμε στα παιδιά και στους μαθητές μας για την ασφαλή και σωστή διαδικτυακή αναζήτηση. Επιπλέον, να τα εκπαιδεύουμε και να τα καθοδηγούμε στη χρήση εφαρμογών, ειδικά σχεδιασμένων για την ηλικία και τις ανάγκες τους, όπως η Kiddle. Αυτή η εποχή, άλλωστε, επιτάσσει να είμαστε γονείς και δάσκαλοι στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο εξίσου!

 

Μέχρι την επόμενη φορά,

Καλή και ασφαλή διαδικτυακή περιήγηση!

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Αγάθη Πατσιούδη

Δασκάλα – Ειδική δασκάλα επί των Διαταραχών Λόγου