Σύνταξη άρθρου: Αναστασία Γερογιάννη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Ο χειρισμός των τροφίμων πριν, κατά, αλλά και μετά την παρασκευή τους ως φαγητού, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατροφική αξία και συμβάλλει στην πρόληψη των μολύνσεών τους από διάφορους μικροοργανισμούς. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας τη σωστή μεταχείριση των τροφίμων, καθώς μια πιθανή μόλυνση μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές και ανεπιθύμητες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι βασικοί, γενικοί κανόνες που αφορούν στη σωστή μεταχείριση των τροφίμων και μας προστατεύουν από τις μολύνσεις. Οι συμβουλές αυτές αφορούν στην προετοιμασία, στο μαγείρεμα αλλά και στην αποθήκευση των τροφίμων. Συγκεκριμένα:

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας με σαπούνι σε τρεχούμενο νερό, πριν και μετά την ενασχόλησή μας με τρόφιμα, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι ωμά (π.χ. κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά).
  2. Πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά, πάντα κάτω από τρεχούμενο νερό, ακόμη και πριν το ξεφλούδισμα. Τρίβουμε και σκουπίζουμε καλά.
  3. Χρησιμοποιούμε διαφορετικά μαχαίρια και επιφάνειες κοπής για να κόψουμε τα ωμά τρόφιμα.
  4. Αποψύχουμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στη συντήρηση, σε φούρνο μικροκυμάτων ή κάτω από τρεχούμενο νερό. Ποτέ σε μπολ με ζεστό νερό ή εκτός ψυγείου.
  5. Δεν επαναψύχουμε το κρέας που έχουμε ήδη αποψύξει.
  6. Μαγειρεύουμε  τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία, και για τον απαραίτητο χρόνο, ανάλογα με το είδος τους.
  7. Δεν αποθηκεύουμε στο ψυγείο το φαγητό όταν είναι ακόμα ζεστό. Περιμένουμε πρώτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.
  8. Τα φαγητά που αποθηκεύονται στο ψυγείο πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε διάστημα 3 ημερών.
  9. Δεν ξαναζεσταίνουμε το φαγητό πάνω από μια φορά.
  10. Αποθηκεύουμε ξεχωριστά τα ωμά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα και φαγητά.
  11. Ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης, πριν αγοράσουμε κάποιο συσκευασμένο τρόφιμο.

Ο σεβασμός είναι η λέξη – κλειδί. Σέβομαι τον εαυτό μου, σέβομαι την τροφή μου.

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Ευγενία Γεωργακοπούλου

Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Πυρηνικής Ιατρικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Αναστασία Γερογιάννη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης