Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια άρθρου: Περίανδρος Καράλης

 

Η Αθήνα διαθέτει ικανό αριθμό από εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Κάποια από αυτά διαθέτουν διεθνές κύρος και ακτινοβολία. Ας τα γνωρίσουμε.

 

Το Ε.Κ.Π.Α. στεγάζει την πλειονότητα των τμημάτων και των σχολών του στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσσια.

 

Κάποια από τα τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. στεγάζονται σε κτήρια στο Κέντρο της Αθήνας.

 

 

 

*Σημείωση: Το μεγαλύτερο μέρος και οι σχολές του Ε.Μ.Π. στεγάζονται στην Πολυτεχνιούπολη Ζωγράφου.

 

 

* Σημείωση: Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο στηρίζεται και διευθύνεται από την Εταιρεία των Φίλων του Λαού.

 

*Σημείωση: Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο έχει ιδρυθεί και διευθύνεται από την εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.

 

* Σημείωση: Η κατάταξη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας δε γίνεται μέσω Πανελλαδικών. Η Σχολή αφορά σε μεταπτυχιακά προγράμματα στους τομείς της δημόσιας υγείας.

 

 

 

*Σημείωση: Στην Ε.Σ.Δ.Δ. δεν εγγράφεται κανείς μέσω Πανελλαδικών. Αφορά σε μεταπτυχιακά που αφορούν σε δημοσίους υπαλλήλους και την πλήρωση συγκεκριμένων θέσεων στη δημόσια διοίκηση.

 

 

 

 

 

 

Φυσικά το Πανεπιστήμιο Πειραιαώς δεν ανήκει στα πανεπιστήμια της Αθήνας. Καθώς όμως πρόκειται για ένα μεγάλο κρατικό πανεπιστήμιο και γειτνιάζει με αυτά της Αθήνας, το αναφέρουμε στο παρόν μας άρθρο.

 

Επίλογος

Η Αθήνα είναι το πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού. Σε αυτήν προσβλέπουν οι απανταχού Έλληνες και όχι μόνο. Τα πανεπιστήμιά της, καθώς και αυτά όλης της χώρας, παράγουν τους απαραίτητους για τη χώρα επιστήμονες, δίνουν σημαντικότατο ερευνητικό έργο, συνδέουν τη χώρα με τις διεθνείς επιστημονικές και εκπαιδευτικές εξελίξεις. Τα πανεπιστήμια της χώρας είναι Κεφάλαιο ανεξάντλητο.

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντινος Ουρανός

Δάσκαλος