Σύνταξη άρθρου: Στέλλα Κυρίκου

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Για τον τρόπο με τον οποίο η Μαρία Κάλλας υπήρξε στον κόσμο αλλά και για το πώς τον επηρέασε και διαμόρφωσε, ο αναγνώστης μας μπορεί να διαβάσει το άρθρο μας «Γιατί είναι σημαντική η Μαρία Κάλλας».

Η αλήθεια είναι πως στη χώρα καταγωγής της, τη χώρα μας, η Μαρία Κάλλας και μνημονεύεται και τιμάται συχνά. Με αφορμή, λοιπόν, το εφετινό έτος που είναι «Έτος Μαρία Κάλλας» επισκεφτείτε την έκθεση, την οποία έχει διοργανώσει ο Δήμος Αθηναίων από τον Μάιο του 2019 στο Μουσικό Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας», τη μέχρι πρότεινος έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οδό Ακαδημίας 59.

Το σημαντικότερο, στα εκθέματα της φωτογραφίας, ήταν η περούκα. Η Μαρία Κάλλας τη φορούσε στην παράσταση «Μήδεια», σε σκηνοθεσία Λουίζι Τσερουμπίνι στη Σκάλα του Μιλάνου και στην Επίδαυρο, το 1961. Τα υπόλοιπα εκθέματα ανήκουν στην γκαρνταρόμπα της Μ. Κάλλας και προέρχονται από πολύ ακριβούς οίκους μόδας και ωρολογίων

Σκοπός της έκθεσης ήταν να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με τη ζωή της Μαρίας Κάλλας μέσω προσωπικών της αντικειμένων και μικρού μέρους της γκαρνταρόμπας της, της αλληλογραφίας της, συμβολαίων, επισήμων εγγράφων, αποκομμάτων του τύπου με στιγμές της τόσο λαμπρής καριέρας της. Τα αντικείμενα αυτά έχουν αποκτηθεί είτε από αγορά του Δήμου Αθηναίων το 2000 σε δημοπρασία στο Παρίσι είτε με δανεισμό από ιδιωτικές συλλογές είτε με συμμετοχή φορέων, όπως ο Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ. και άλλοι πολλοί. Επιπλέον το πλούσιο φωτογραφικό υλικό «ζωντανεύει» στιγμές από τη ζωή αυτής της τόσο σημαντικής καλλιτέχνιδος. Ας τη δούμε.

Για τους επισκέπτες της Έκθεσης υπήρχε και προβολή της ζωής της Μαρίας Κάλλας σε κινούμενο σχέδιο, προσφορά της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου «Γουώρνερ Μπρος»
Φωτογραφίες από παραστάσεις της Μαρίας Κάλλας και στιγμιότυπα των δημοσίων εμφανίσεών της. Στον τοίχο ρήσεις μεγάλων μαέστρων, που είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί της
Η συγκεκριμένη προθήκη περιείχε ίσως τα σημαντικότερα εκθέματα της έκθεσης. Αρκεί να διαβάσει ο αναγνώστης το κατατοπιστικό σημείωμα της προθήκης και θα καταλάβει το γιατί. Ένα συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει εύκολα ο παρατηρητής, από τα ονόματα και τις συνεργασίες στο σημείωμα, είναι ο βαθμός διείσδυσης των Ελλήνων καλλιτεχνών στο τότε παγκόσμιο πνευματικό γίγνεσθαι…
Στην οροφή του χώρου της έκθεσης υπήρχε εγκατάσταση με αντίγραφα εξωφύλλων των δίσκων της Μαρίας Κάλλας

 

Επίλογος

Η Μαρία Κάλλας, υπήρξε, παρόλες τις ανθρώπινες αδυναμίες, τεράστια για την εποχή της και την εποχή μας. Όπως και να την προσεγγίσει κανείς.

 

Πηγή

ΟΠΑΝΔΑ – Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Και Νεολαίας

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Στέλλα Κυρίκου

Πιανίστα, Σύμβουλος σε θέματα Κλασσικής Μουσικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ίρις – Φιόνα Νικολάου

Μουσικός Μουσικολόγος Μονωδός