Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια άρθρου: Στέλλα Κυρίκου

 

Στη Περιφέρεια Αττικής κάθε χρόνο διεξάγονται πολλά Φεστιβάλ ποικίλων εκδηλώσεων (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αφιερώματα κ.ά.) είτε από τους Δήμους, είτε από την Πολιτεία, είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Σκοπός είναι να συστήσουν στο κοινό νέες καλλιτεχνικές φόρμες και τάσεις. Πέραν αυτών προσφέρουν επιπλέον απλόχερα χαρά, ψυχαγωγία, διασκέδαση και πνευματική ανάταση. Τα Φεστιβάλ αυτά αποτελούν τον άυλο χάρτη της Αττικής.

Ας δούμε τα Φεστιβάλ στην Αττική:

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρουσιάζει και φέτος πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 1 Ιουνίου έως και τις 18 Αυγούστου. Η ποικιλία και το εύρος του προγράμματος αυτού είναι παγκοσμίου επιπέδου και ακτινοβολίας. Επιπλέον, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου εγκαινιάζει νέους θεσμούς, συνεργασίες και ανοίγματα εντός του, όπως το Λύκειο Επιδαύρου, ένα διεθνές σχολείο αρχαίου δράματος καθώς και δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα στην Αθήνα και τον Πειραιά. Οι εκδηλώσεις του αποτελούν κάθε χρόνο είδηση πρώτης γραμμής, όταν ανακοινώνεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

 

Όπως κάθε χρόνο, στις 13 Ιουλίου, στο γήπεδο καλαθοσφαίρισης Ο.Α.Κ.Α., στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Athens Rocks Festival έδωσε τη συναυλία που περιμένουν οι φίλοι της ροκ μουσικής. Έλαβαν μέρος σημαντικά ξένα και ελληνικά ροκ συγκροτήματα.

 

Το EJEKT Festival είναι ένα από τα μουσικά φεστιβάλ της Αθήνας, το οποίο έχει φιλοξενήσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής. Το Φεστιβάλ διεξάγεται στην Πλατεία Νερού την ημερομηνία 17/07.

 

Το Athens Digital Arts Festival (ADAF) είναι ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και αποτελεί μια γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον μήνα Μάιο σε διαφορετική τοποθεσία στο κέντρο της Αθήνας.

 

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου και συστήνεται στους επισκέπτες με την ονομασία Summer Nostos Festival.

 

Στο σύγχρονο πολιτιστικό χώρο στο Αίθριο Θέατρο, πραγματοποιείται το Φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου την Τετάρτη 26 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου. Ο Δήμος Αμαρουσίου προσφέρει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει πέντε συναυλίες και δύο θεατρικές παραστάσεις.

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει το Φεστιβάλ στο Θέατρο Κολωνού, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις 20 – 21 Ιουλίου.

 

Το Loutraki Festival 2018 θα πραγματοποιηθεί από την 26η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου και θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με χορό, μουσική και θέατρο.

 

Από τις 25 Αυγούστου ως τις 28 Σεπτεμβρίου 2019 από τον Δήμο Ελευσίνας θα πραγματοποιηθούν περισσότερες ποικίλες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, και διαλέξεις. Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο Παλαιό Ελαιουργείο.

 

Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2019 στον Δήμο Βριλησσίων, φιλοξενεί πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις πολιτισμού με σημεία αναφοράς στη μουσική, στον χορό και στο θέατρο. Χώροι διεξαγωγής του φεστιβάλ είναι το Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη και το Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης στα Βριλήσσια. Το φεστιβάλ Βριλησσίων διοργανώνεται από τον Δήμο. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Ο Δήμος Γλυφάδας διοργανώνει στην ανακαινισμένη 3η Μαρίνα Γλυφάδας και σε υπαίθριους χώρους της περιοχής συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου.

 

Το Φεστιβάλ Κηφισιάς, πραγματοποιείται κατά τους θερινούς μήνες Ιούνιο και Ιούλιο προσφέροντας στο κοινό μια πληθώρα πολύ ποιοτικών μουσικών και θεατρικών παραστάσεων με ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία γνωστών συντελεστών της κλασικής μουσικής.

 

Ο Δήμος Αιγάλεω, για πέμπτη συνεχή χρονιά, διοργανώνει καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές στο Άλσος Αιγάλεω «Μπαρουτάδικο» και προσκαλεί τους σινεφίλ σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, από τις 10 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου.

 

Ο Δήμος Πετρούπολης διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας από τις 11 Ιουνίου έως και τις 28 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικά δρώμενα.

 

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων», που ξεκινά στις 5 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου, τα Θέατρα Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού» φιλοξενούν συναυλίες, θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Το Φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων» διοργανώνεται από κοινού από τους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού.

 

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Γαλατσίου 2019 διοργανώνεται από τον δήμο από τις 27 Ιουνίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει θεματικά αφιερώματα, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, βραδιές χορού, παιδικό θέατρο, ποιητικές βραδιές, δρώμενα για ήθη – έθιμα – παραδόσεις, θέατρο σκιών, παιχνίδια και ψυχαγωγία για τα παιδιά. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο θεατράκι του άλσους Βεΐκου καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο του, στο Καμίνι, στο Πνευματικό Κέντρο αλλά και στις πλατείες του Δήμου.

 

Το Φεστιβάλ του Δήμου Ηλιούπολης θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής». Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

 

Το παλιό εργοστάσιο λιπασμάτων στο Κερατσίνι, που μετατράπηκε σε πολυχώρο εκδηλώσεων, φιλοξενεί από τις 28 Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, το μουσικό Φεστιβάλ «Λιπάσματα 2019». Το φεστιβάλ προσφέρει στους θεατές του και θεατρικό πρόγραμμα με υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας θέαμα. Το Φεστιβάλ στη Θάλασσα είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Κερατσινίου και Δραπετσώνας.

 

Στη σκηνή του Δημοτικού Αμφιθεάτρου «Θανάσης Βέγγος» στον Κορυδαλλό, θα παρουσιάσουν το έργο τους πολλοί δημιουργοί μέσα από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2019». Ο Δήμος Κορυδαλλού και ο Οργανισμός Άθλησης και Πολιτισμού του Δήμου οργανώνουν ένα πρόγραμμα με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραγωγές των καλλιτεχνικών ομάδων του Δήμου.

 

Το Φεστιβάλ αυτό τιμά την παλιά πια και πολύ αγαπητή συνήθεια του θερινού κινηματογράφου στην πόλη. Προβολές σπανίων, παλαιών, κλασικών, εναλλακτικών αλλά και γνωστών και αγαπημένων ταινιών. Χώροι προβολής η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Πεζόδρομος της Ακρόπολης και άλλοι πολλοί και ενδιαφέροντες σε όλη την Αθήνα. Η περιήγηση στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ είναι πολύ διαφωτιστική και αξίζει τον κόπο.

 

Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αθήνας διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 260. Περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, συζητήσεις και δράσεις φωτογραφίας. Πρόκειται για ένα παλιό και πολύ μεγάλο φεστιβάλ γύρω από τη φωτογραφία και την τέχνη της που προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.

 

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας κλείνει φέτος ήδη 14 χρόνια. Πρόκειται για φεστιβάλ μουσικής και μάλιστα κλασικής με τη συμμετοχή σοβαρών μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Βέβαια τιμάται και η τζαζ μουσική καθώς και άλλα είδη. Κάθε καλοκαίρι, τον Αύγουστο.

 

Πολλές και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις προσφέρει ο Δήμος Πόρου από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι και την αρχή του φθινοπώρου (30 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου). Το Φεστιβάλ Πόρου είναι φημισμένο για τα διεθνούς επιπέδου ρεσιτάλ πιάνου και τις συναυλίες μουσικής δωματίου. Στις συναυλίες συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Ακόμη οργανώνονται φωτογραφικές και κινηματογραφικές παρουσιάσεις καθώς και παρουσιάσεις και αφηγήσεις βιβλίων.

 

Το 9ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού πραγματοποιείται από τις 31 Ιουλίου έως τις 4 του Αυγούστου με τη συμμετοχή της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Συνδιοργανωτές του φεστιβάλ είναι οι δήμοι Πόρου, Ύδρας και Τροιζηνίας-Μεθάνων. Παραδοσιακά, προσφέρει συναυλίες υψηλής ποιότητας στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Εξαιρετικά σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες προσκαλούνται σταθερά κάθε χρόνο από αυτόν το θεσμό να ερμηνεύσουν διαχρονικά έργα της κλασικής μουσικής. Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού είναι μια πρωτοβουλία του «Σωματείου για την Προώθηση της Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα».

 

Αυτά είναι τα καλοκαιρινά Φεστιβάλ της Αθήνας και της ευρύτερης Αττικής. Η πληθώρα των εκδηλώσεών τους, η ποικιλία τους, η τοπικότητα του χαρακτήρα τους ή το διεθνές της εμβέλειας και η εξωστρέφειά τους καταδεικνύουν, αν όχι την πνευματική παραγωγή της χώρας, σίγουρα την ενεργητικότητα των δημιουργών και τη δίψα των κατοίκων της πόλης για επαφή με το Πνεύμα και την Ψυχαγωγία. Αξίζουν ευχαριστίες στους διοργανωτές.

Σε προηγούμενο άρθρο μας Τα υπαίθρια-ανοιχτά θέατρα της Αθήνας παρουσιάζουμε πολλές από τις τοποθεσίες διεξαγωγής αυτών των Φεστιβάλ.

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος