Σύνταξη άρθρου: Ειρήνη Ανθή

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Πρόλογος του Εκδότη 

Η Αθήνα για το έτος 2018-2019 είναι Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τι ακριβώς σημαίνει αυτό, εμείς στο ΑΘΗΝΟΔΡΟΜΙΟ όλο το διάστημα αυτό θα δημοσιεύουμε άρθρα όσον αφορά στη φιλαναγνωσία, στις βιβλιοθήκες, στη γραφή και την κατασκευή του βιβλίου ως αντικειμένου, στην αναγνωστική ικανότητα και στην ανάγκη της ανάγνωσης. Ακόμη θα αρθρογραφήσουμε για όλες τις Εκδηλώσεις, που περιλαμβάνει αυτή η εκδήλωση, τοπικές της Αθήνας ή και ευρύτερες, παγκόσμιες. Βέβαια θα παρουσιάσουμε και εκδηλώσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη δράση. Αφορούν όμως στο βιβλίο και στην Αθήνα ως κέντρο του. Τι τιμή αλήθεια για την πόλη μας, τι ευκαιρία για την Ελλάδα.

Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος

Για τέταρτη συνεχή χρονιά (Σεπτέμβριος 2017) πραγματοποιήθηκε ένας σημαντικός θεσμός για τους βιβλιόφιλους, τους λάτρεις της λογοτεχνίας και τους γλωσσομαθείς. Ένας θεσμός, που για εκείνους που τον γνωρίζουν τον υποστηρίζουν θερμά και σίγουρα του αξίζει. Ο λόγος είναι για τον Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Περίπατο, που λαμβάνει χώρα κάθε Σεπτέμβριο τα τέσσερα τελευταία χρόνια στη Στοά του Βιβλίου.

Η συγκεκριμένη γιορτή της λογοτεχνίας διοργανώνεται από τη EUNIC (European Union National Institutes for Culture – Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ε.Ε.). Πρόκειται για ένα δίκτυο ευρωπαϊκών μορφωτικών φορέων με έτος ίδρυσης το 2006, που αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική ύπαρξη της αντίστοιχης χώρας και τις πολιτιστικές και μορφωτικές σχέσεις των χωρών μεταξύ τους. Η EUNIC Αθήνας ιδρύθηκε το 2008 με τη σύμπραξη δεκατεσσάρων ευρωπαϊκών πολιτιστικών ιδρυμάτων, που εδρεύουν στην πόλη μας, με σκοπό την κοινή συνεργασία για την υποστήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε πολιτιστικά θέματα.

Καθιερωμένοι διοργανωτές του θεσμού αποτελούν το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (i.f.a.), το Ινστιτούτο Θερβάντες (Cervantes), το Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe),το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council), το Σπίτι της Κύπρου, με εναλλαγές πολλών άλλων μορφωτικών ιδρυμάτων. Φέτος συμμετείχε και η Πρεσβεία της Αυστρίας. Κάθε χρόνο ο μορφωτικός φορέας της εκάστοτε χώρας εκπροσωπείται από έναν ή περισσότερους συγγραφείς, οι οποίοι παρουσιάζουν μέρος του έργου τους, πρόσφατου ή παλαιότερου. Γίνεται πάντα διαδοχική μετάφραση στα ελληνικά. Στο τέλος της ανάγνωσης το κοινό έχει τη δυνατότητα συνομιλίας με τους συγγραφείς. Η συζήτηση αφορά σε θέματα του συγκεκριμένου έργου, στη γενικότερη εργογραφία του καλεσμένου, αλλά και σε θέματα επικαιρότητας σχετικά με τις λογοτεχνικές, κοινωνικές ή και πολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν στη χώρα προέλευσης του συγγραφέα και την ενδεχόμενη αλληλεπίδρασή τους με τα ελληνικά δεδομένα. Οι συγγραφείς υπογράφουν τα βιβλία τους για όποιον επιθυμεί να κρατήσει ένα ξεχωριστό αναμνηστικό.

Γιατί, όμως, ο Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος είναι σημαντικός και αξίζει την προσοχή μας; Για δύο πολύ βασικούς λόγους. Πρώτον, φέρνει σε επαφή το αθηναϊκό κοινό κάθε ηλικίας με προσωπικότητες εμπνευσμένες, με συγγραφείς με πλούσιο έργο, ο καθένας με το αποτύπωμά του στην ευρωπαϊκή λογοτεχνική κοινότητα, που προσφέρουν έδαφος για μία «συνομιλία» των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πολιτισμών με την ελληνική κουλτούρα. Δεύτερον, ο θεσμός ετούτος αποτελεί τρανό παράδειγμα συνεργασίας και συσχετισμού των μορφωτικών ιδρυμάτων σε μια κοινή δράση προς όφελος της κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η θεματική του Ευρωπαϊκού Λογοτεχνικού Περίπατου ήταν αφιερωμένη στην παιδική και νεανική λογοτεχνία. Μια θαυμάσια εξερεύνηση για τους εφήβους και νεαρούς βιβλιοφάγους, αλλά και μια παραγωγική εισαγωγή για τους μικρότερους, που τώρα σιγά σιγά μπαίνουν στον συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων.

Ευαισθησία, δράση, αγωνία, γνώση, καλλιέργεια, συγκίνηση, έκπληξη, προβληματισμός, αναζήτηση είναι σίγουρα γνωστά συναισθήματα και καταστάσεις για όσους αγαπούν τα βιβλία. Σε όλες τις γλώσσες.

 

Ειρήνη Ανθή

Καθηγήτρια Γαλλικών

Ηλ. Ταχ.: [email protected]