Σύνταξη άρθρου: Αναστασία Μοσχόβη
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Καθώς η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη, πολύ ορθά η Πολιτεία, στην προσπάθειά της να προφυλάξει τον γενικό πληθυσμό από την πανδημία (σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ), έκρινε αναγκαίο να κλείσουν τα σχολεία, όλες οι μονάδες εκπαίδευσης αλλά και γενικώς οι χώροι συνάθροισης και συνωστισμού (θέατρα, γήπεδα κ.λπ.). Τα μέτρα γενικής προφύλαξης είναι αναγκαία καθώς έτσι μειώνεται επίσης η πίεση προς τις μονάδες υγείας (νοσοκομεία, κλινικές) και προφυλάσσεται το σύστημα από πιθανή κατάρρευση.

Καθώς στην ελληνική κοινωνία το σχολείο είναι και χώρος φύλαξης, ώστε οι γονείς να βρίσκονται στην εργασία τους, το πρόβλημα που προκύπτει για πολλούς εξ αυτών είναι το πού θα αφήσουν/ποιος θα κρατήσει τα παιδιά τους ενόσω εργάζονται. Ανακοινώθηκε λοιπόν μια σειρά μέτρων, που βοηθούν αποτελεσματικά και τους γονείς και τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση. Τα μέτρα αυτά είναι πολλά και ποικίλα. Ας δούμε όμως τι γίνεται με τις γονικές άδειες.

Η άδεια για τους γονείς που κρατούν παιδιά στο σπίτι

Η άδεια ειδικού σκοπού

  • Με Π.Ν.Π. θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού και αφορά στις άδειες για τη φύλαξη των παιδιών στο σπίτι λόγω του covid-19. Μπορεί να την πάρει μόνο ο ένας από τους δύο γονείς και όχι και οι δύο ταυτοχρόνως. Φυσικά, καλύπτει και την περίπτωση των μονογονεϊκών οικογενειών. Κατά τη διάρκειά της οι αποδοχές δεν περικόπτονται αλλά παραμένουν πλήρεις! Επίσης πρόκειται για επιπρόσθετη άδεια και οι ημέρες της δεν αφαιρούνται όλες από την κανονική. Ισχύει εκτάκτως για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά τα σχολεία με καταληκτική ημερομηνία, για την ώρα, τις 10 Απριλίου 2020. Σημειώνεται πως για κάθε τέσσερις (4) ημέρες άδειας οι τρεις λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο η μία αφαιρείται από την κανονική.
  •  Αν στην οικογένεια ο ένας από τους δύο γονείς δεν εργάζεται, ο εργαζόμενος δε δικαιούται να πάρει την άδεια ειδικού σκοπού. Εξαίρεση υφίσταται, όταν ο μη εργαζόμενος γονέας είναι ΑμΕΑ ή έχει προσβληθεί από τον covid-19.
  • Στον ιδιωτικό τομέα, ο εργοδότης δικαιούται να ζητήσει από τους εργαζόμενους ευέλικτο ωράριο ή και εργασία εξ αποστάσεως μέσω Διαδικτύου. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους στο Δημόσιο.

Εμείς εδώ στο Αθηνοδρόμιο ευχόμαστε η πανδημία να περάσει γρήγορα και όσον το δυνατόν για όλους πιο ανώδυνα και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Και στο σχολείο…

 

Πηγή

Φ.Ε.Κ.

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Λίνα Ριζκάλα

Οικονομολόγος

 

Αναστασία Μοσχόβη

Λογίστρια