Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Χωρίς καμία διαπραγμάτευση, χωρίς δισταγμό, χωρίς καμία εξαίρεση (μόνο αυτές που επιτρέπουν οι γιατροί και ο νόμος) μένουμε στο σπίτι.

Η οδός Σταδίου, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020. Η ώρα είναι 5:30 μετά μεσημβρίαν, η ώρα με τη μεγαλύτερη κίνηση καθώς σχολά ο κόσμος από τη δουλειά του. Ερημιά…

Υπακούοντας στον νόμο, που είναι άλλωστε και υποχρέωσή μας, σώζουμε τη ζωή μας και τη ζωή άλλων ανθρώπων. Αυτό το ξέρουν όλοι πια, μια και η ενημέρωση που έχουμε λάβει όλοι μας αυτές τις ημέρες είναι κάτι παραπάνω από επαρκής και σαφής στους στόχους της. Επισήμως η καμπάνια για να μείνουμε στα σπίτια μας λειτουργεί υπό τον τίτλο #Μένουμε σπίτι .

Πολλοί άνθρωποι, λόγω κουλτούρας και συνήθειας ή για λόγους «ιδεολογικούς» ή θρησκοληψίας ή μέτριας νοημοσύνης και αντίληψης αλλά και από απλή (αλλά επικίνδυνη) ανευθυνότητα δυσκολεύονται ή και αρνούνται να κατανοήσουν την υποχρέωσή τους να συνεργαστούν με την υπόλοιπη κοινωνία. Αν κάποιος από αυτούς λοιπόν είναι μέλος της οικογένειάς μας αγνοούμε χωρίς πολλά-πολλά τις «απόψεις» και τις αποφάσεις του και τον κρατάμε στο σπίτι καθώς η συμπεριφορά του είναι επικίνδυνη για όλους! Σε αντίθετη περίπτωση η Πολιτεία πήρε μέτρα, που λύνουν το πρόβλημα και προσώρας το Κράτος μας δείχνει να λειτουργεί παραπάνω από καλά, οπότε καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες χωρίς αντιρρήσεις. Είναι για το καλό όλων.

Τώρα, όσον αφορά στο τι ακριβώς γίνεται σε πλανητικό επίπεδο, τα πράγματα είναι απλά και περίπλοκα ταυτοχρόνως. Είναι περίπλοκα, καθώς οι διεθνείς σχέσεις, η κυβερνητική, η δημόσια υγεία, η σύνδεση πανεπιστημίων, έρευνας, φαρμακοβιομηχανίας και Οικονομίας, οι επικοινωνίες και οι συγκοινωνίες, η Οικονομία των δικτύων, η Παγκοσμιοποίηση και οι τοπικότητες, η πληροφόρηση, οι Κοινωνίες, η διαχείριση του Περιβάλλοντος, η Οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Εκπαίδευση είναι δομές και «δομές», που συνδέονται πολύπλοκα και περίπλοκα. Μια κυβέρνηση λοιπόν έχει να λάβει υπόψιν της όλα αυτά, πριν να κλείσει τα σχολεία, τα εργοστάσια, τα καταστήματα, τα σύνορα ή να απαγορεύσει την κυκλοφορία και το συναθροίζεσθαι. Τα πράγματα επίσης είναι πολύ απλά και το οποίο σημαίνει πως πρέπει να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι. Μένουμε λοιπόν στο σπίτι μας, ώστε να σπάσει η λεγόμενη «αλυσίδα μετάδοσης του ιού». Με τον τρόπο αυτό επιτυχγάνεται να ελαττωθεί η πίεση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με απλά λόγια, όσο μένουμε στο σπίτι, λιγότεροι άνθρωποι «κολλούν» τον ιό, άρα λιγότεροι μπαίνουν στα νοσοκομεία, άρα επαρκούν οι κλίνες Μ.Ε.Θ., άρα και λιγότερο εξαντλούνται φάρμακα, γιατροί και νοσηλευτές. Δηλαδή, για να φτάσουμε στο δια ταύτα, είναι ο τρόπος με τον οποίο δεν καταρρέει το σύστημα υγείας, που είναι αυτή τη στιγμή ο μέγας και πραγματικός φόβος όλων των κυβερνήσεων σε όλον τον πλανήτη. Κάθε ένας, που δεν κάνει αυτό που πρέπει, πιέζει τα συστήματα υγείας. Η φράση είναι απλή και περιγράφει την πραγματικότητα.

Πώς φτάσαμε στην πανδημία

Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το πώς φτάσαμε στην πανδημία του sars covid-2 ή covid-19 ή κοροναϊού (Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου-Σ.Ο.Α.Σ., ελληνιστί). Καταρχάς είμαστε πλέον πολλοί και μεταδίδουμε πιο εύκολα ιούς ο ένας στον άλλον καθώς οι μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων είναι πια ο κανόνας. Έχουμε ξεπεράσει τα 7.000.000.000 και αυξανόμαστε… Επίσης, καθώς τα συμφέροντα γύρω από την Υγεία είναι παγκοσμίως πολλά, τα δημόσια συστήματα υγείας παραμένουν τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω πολιτικών αποφάσεων, υποχρηματοδοτούμενα και ανέτοιμα για μια καθολική πανδημία, είναι δηλαδή οι κυβερνήσεις απροετοίμαστες. Στη χώρα μας αναζητούνται κονδύλια για προσλήψεις προσωπικού ενώ ο γενικός πληθυσμός είναι ήδη σε καραντίνα. Επίσης αναζητούνται μάσκες και αντιδραστήρια… Πέραν αυτού είναι και θέμα αντίληψης των πραγμάτων, πληροφόρησης και αληθινής γνώσης του τι είναι ένα σύστημα υγείας, του τι είναι μία πανδημία και του πώς λειτουργούν, όταν «συναντώνται». Το 2015, στον Καναδά, στα πλαίσια της Ted (Συνέδρια και διαλέξεις) είχε κληθεί και ο πολύς Μπίλ Γκέιτς (Bil Gates), για να μιλήσει. Το θέμα, το οποίο επέλεξε αυτός ο εξαιρετικά ευφυής και «επιδραστικός» άνθρωπος ήταν αυτό της Πανδημίας. Σοβούσε τότε στη Δυτική Αφρική η υψηλής μεταδοτικότητας ιογενής ασθένεια του φρικτού ιού Έμπολα. Στην ομιλία του λοιπόν εξήγησε τι ακριβώς συνέβαινε στη Δυτική Αφρική, εξήγησε πως ο ιός δε μεταδόθηκε στον υπόλοιπο πλανήτη από καθαρή τύχη και από την αυτοθυσία των εθελοντών, που εργάζονταν άοκνα, για να τον περιορίσουν. Κατόπιν έθεσε την υπόθεση του τι θα γινόταν αν προέκυπτε πλανητική πανδημία, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα. Η ανάλυσή του είναι εξαιρετική και ΑΚΡΩΣ διαφωτιστική για το τι πραγματικά γίνεται και το τι πρέπει να γίνει. Το Αθηνοδρόμιο παραθέτει τον υπερσύνδεσμο της ομιλίας του Μπιλ Γκέιτς στην Ted. Δυστυχώς απαιτείται μια σχετική γνώση της Αγγλικής για να την παρακολουθήσει κανείς.

Στη Γαλλία οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων υποχρεούνται να δηλώνουν το φαρμακείο και το σούπερ-μάρκετ στο οποίο ψωνίζουν. Αν πάνε αλλού υπάρχει πρόστιμο. Για παραλίες, βουνά και λαγκάδια ούτε λόγος… Βγαίνουμε λοιπόν μόνο για τα απαραίτητα και για να πάμε στην εργασία μας, αν αυτή ακόμη υφίσταται.

Υπομονή και νικάμε!

 

Πηγές

#Μένουμε σπίτι 

Ομιλία Μπιλ Γκέιτς Ted 2015

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος