Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια άρθρου: Περίανδρος Καράλης

Ανάσταση, Πασχαλιά, Λαμπρή, Πάσχα. Τα ονόματα της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής γιορτής της Ορθοδοξίας. Το Πάσχα είναι μια δεσπόζουσα γιορτή, που, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, έχει ξεχωριστές απαιτήσεις, ώστε να βιωθεί ουσιαστικά και με πνευματικότητα. Στη μεγάλη μας πόλη, όπου οι χρόνοι είναι πιεστικοί και η συμμετοχή των ανθρώπων έχει χαρακτήρα μαζικότητας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσευχηθεί κανείς με την προσήκουσα ευλάβεια και να αισθανθεί την κατάνυξη μιας λειτουργίας. Παρόλα αυτά όμως, εκτός από τις συνήθεις εκκλησίες όπου λίγο πολύ όλοι εκκλησιάζονται, υπάρχουν στο κέντρο της πόλης μας και κάποιες εκκλησίες και εκκλησάκια, όπου το να παρακολουθεί κανείς εκεί τα Θεία Πάθη, σε μία ατμόσφαιρα τόσο κατανυκτική, είναι εμπειρία μοναδική. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

  • Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, οδός Σκουφά, Κολωνάκι

Εκκλησία γλυκύτατου κάλλους στο εσωτερικό της. Παρότι είναι μεγάλος ναός, η ατμόσφαιρά του το Πάσχα είναι ιδιαιτέρως κατανυκτική, στους ψάλτες του συμπεριλαμβάνονται και εξαιρετικές γυναικείες φωνές και η λειτουργία προσιδιάζει ακόμη και σε εξοχική εκκλησία.

Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης
  • Ιερός Ναός Γεννήσεως του Χριστού της Οικογένειας Κοπίδη, οδός Χριστοκοπίδου 2, Ψυρρή

Η εκκλησία αυτή, που τμήματά της ανάγονται στον 16ο αιώνα, έχει τη δική της συμμετοχή στην ιστορία της Αθήνας. Χτίστηκε από την οικογένεια Κοπίδη, εξού και το προσωνύμιο Χριστοκοπίδη. Όμορφη και κατανυκτική.

Ιερός Ναός Χριστοκοπίδη
  • Άγιος Δημήτριος του Ψυρρή, Πλατεία Αγίου Δημητρίου, Ψυρρή

Ιδιαίτερη εκκλησία και αυτή, παλιά ενοριακή ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά την Τουρκοκρατία. Η λειτουργία της Ανάστασης του Αγίου Δημητρίου είναι κατανυκτική και έχει μία αίσθηση παλαιάς Αθήνας.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Ψυρρή
  • Η Καπνικαρέα (Ιερός ναός Εισοδίων της Θεοτόκου)

Η Εκκλησία αυτή είναι 1.000 ετών. Ξεκάθαρου βυζαντινού ρυθμού. Όλοι την έχουμε δει, καθώς είναι στο κέντρο της Αθήνας, στο τέλος της οδού Ερμού.

Η Καπνικαρέα
  • Η Ευαγγελίστρια (Αγία Ρόμβη)

Πολύ παλιά εκκλησία της Τουρκοκρατίας, ανήκε σε οικογένεια προυχόντων της Αθήνας. Βρίσκεται δυο βήματα από την Καπνικαρέα, στην οδό Ευαγγελιστρίας.

Η Ευαγγελίστρια
  • Οι Άγιοι Θεόδωροι

Άλλη μία εκκλησία 1.000 ετών. Τέλειου και καθαρού βυζαντινού ρυθμού και αυτή. Βρίσκεται πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος, στην οδό Ευριπίδου.

Οι Άγιοι Θεόδωροι
  • Η Ζωοδόχος Πηγή

Μια ξεχωριστή εκκλησία. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής. Η ατμόσφαιρα σε αυτήν, ιδιαίτερα κατανυκτική.

Η Ζωοδόχος Πηγή
  • Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

Στην εκκλησία αυτή έχει ιερουργήσει ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης. Βρίσκεται στο πάρκο Ριζάρη, δίπλα από τη στάση του Μετρό «Ευαγγελισμός».

Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος
  • Οι Άγιοι Ανάργυροι

Πρόκειται για μια μικρή εκκλησία, ιδιαιτέρως ατμοσφαιρική. Βρίσκεται δίπλα στη Νομική Σχολή, στην οδό Σόλωνος.

Οι Άγιοι Ανάργυροι
  • Ο Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος, αν και είναι από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Αθήνας, έχει πολύ μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Οι πλούσιοι κήποι που περιβάλλουν τον ναό, καθώς και ο Λυκαβηττός παραδίπλα, δίνουν μια αίσθηση εξοχής. Βρίσκεται στην οδό Ασκληπιού.

Ο Άγιος Νικόλαος
  • Παναγία η Χρυσοσπηλιώτισσα

Ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ρυθμού εκκλησία και αυτή, και πολύ καλαίσθητη στο εσωτερικό της. Βρίσκεται στην οδό Αιόλου.

Η Παναγία η Χρυσοσπηλιώτισσα
  • Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου (Αγία Δύναμις)

Πρόκειται για το μικρό και παμπάλαιο εκκλησάκι, το οποίο βρίσκεται στην αρχή της οδού Μητροπόλεως. Αξίζει να μπει κανείς, να ανάψει ένα κεράκι.

Ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου (Αγία Δύναμις)
  • Άγιοι Ανάργυροι Κολοκύνθη

Πολύ παλιά εκκλησία της Αθήνας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, στην οδό Ερεχθέως. Καθώς υπάγεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και αποτελεί Μετόχι του Παναγίου Τάφου, εδώ πρωτοέρχεται το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα. Ιδιαιτέρως κατανυκτική η λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας και εξαιρετική η ατμόσφαιρα στην περιφορά του Επιταφίου.

Οι Άγιοι Ανάργυροι Κολοκύνθη
  • Η Αγία Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή είναι ένα πολύ μικρό εκκλησάκι στην οδό Αιόλου. Κάνει αίσθηση να μπει κανείς να ανάψει ένα κεράκι.

Η Αγία Παρασκευή
  • Οι Άγιοι Πάντες

Πρόκειται για άλλη μια καθαρού βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Αθήνας, 1.000 ετών. Αποτελούσε παλαιότερα το καθολικό ομώνυμης ιεράς Μονής. Πολύ κατανυκτική. Βρίσκεται στην οδό Τσόχα, κοντά στη στάση του Μετρό  «Αμπελόκηποι».

Οι Άγιοι Πάντες
  • Ο Άγιος Φίλιππος

Μια εξαιρετική εκκλησία. Με διάχυτη στην ατμόσφαιρά της την πνευματικότητα και την ευλάβεια. Βρίσκεται στο Θησείο, στην οδό Αδριανού.

Ο Άγιος Φίλιππος
  • Η Εκκλησία των Αγίων Ισιδώρων

Η εκκλησία αυτή, που βρίσκεται στις υπώρειες, τους πρόποδες του Λυκαβηττού, προσφέρεται ιδιαίτερα για κατανυκτικές στιγμές. Βρίσκεται κοντά στον περιφερειακό του Λυκαβηττού και είναι προσεγγίσιμη από την οδό Χερσώνος.

Οι Άγιοι Ισίδωροι
  • Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά

Ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά είναι μια παμπάλαιη εκκλησία της Αθήνας. Πολύ μικρή, εξαιρετικά κατανυκτική, γνήσια πνευματική. Βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη, στην οδό Πρυτανείου.

Ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά
  • Αγία Φωτεινή Αρδηττού ή Ιλισσού

Η πολύ ξεχωριστή αυτή εκκλησία, η οποία βρίσκεται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του ναού του Ολυμπίου Διός, δίνει απόλυτα την αίσθηση εξοχικής εκκλησίας. Βρίσκεται δίπλα στην οδό Αρδηττού, στο ύψος της οδού Σορβόλου.

Η Αγία Φωτεινή Αρδηττού ή Ιλισσού
  • Ιερός Ναός Αγίων Ασωμάτων

Η εκκλησία αυτή, επίσης ηλικίας 1.000 ετών, αν και βρίσκεται σε πολύβοο σημείο, προσφέρει στους πιστούς μια πραγματικά πνευματική εμπειρία. Βρίσκεται στην αρχή της οδού Σαρρή, στο Θησείο.

Ο Ιερός Ναός Αγίων Ασωμάτων
  • Άγιος Νικόλαος Ρηγίλλης

Μια ακόμη ιδιαίτερη εκκλησία της Αθήνας, η οποία βρίσκεται στην οδό Ρηγίλλης, δίπλα στο Ωδείο Αθηνών, και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη. Πάρα πολύ ατμοσφαιρική και με γλυκιά ταπεινότητα εκκλησία.

Ο Άγιος Νικόλαος Ρηγίλλης
  • Άγιος Γεώργιος Καρύκη (Καρύτση)

Η εκκλησία αυτή, αν και βρίσκεται σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης, καταφέρνει και επιβάλλεται. Η λειτουργία της έχει λιτότητα και πραότητα. Βρίσκεται στην Πλατεία Καρύτση.

Ο Άγιος Γεώργιος Καρύκη (Καρύτση)
  • Άγιος Δημήτριος Κυψέλης, στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Κυψέλης

Ο Άγιος Δημήτριος είναι μια εκκλησία με άρωμα παλιάς Αθήνας, σχεδόν μικρή, θα έλεγε κανείς. Δεν είναι ούτε «βαρειά», ούτε βλοσυρή εκκλησία στο εσωτερικό της. Αντιθέτως διάχυτη συναντά μια χαρμόσυνη ελαφράδα ο πιστός που την επισκέπτεται.

Ο Άγιος Δημήτριος Κυψέλης
  • Ιερός Ναός Αγίας Ζώνης Κυψέλης, οδός Επτανήσου 70

Μία από τις ωραιότερες εκκλησίες της Αθήνας. Η εκκλησία αυτή, ιδιαιτέρως αγαπητή στους Κυψελιώτες κι όχι μόνο, είναι περικαλής και στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό καθώς διαθέτει και πολύ περιποιημένο και καθαρό προαύλιο χώρο. Η ατμόσφαιρα κόσμια και κατανυκτική.

Ιερός Ναός Αγίας Ζώνης Κυψέλης

Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι να δώσει πληροφορίες για τις εκκλησίες της Αθήνας. Σκοπός του είναι να βοηθήσει γονείς και παιδιά να ανακαλύψουν ξανά την κατάνυξη με την οποία γιορτάζουμε το Πάσχα. Κοιτίδες αυτού του ιδιαίτερου συναισθήματος ας είναι οι εκκλησίες του άρθρου μας.

Καλή Ανάσταση!

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος