Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Η αλήθεια είναι πως τα βιβλιοπωλεία κόμιξ συνιστούν μία ιδιαίτερη κατηγορία βιβλιοπωλείων καθώς είναι οι χώροι στους οποίους συγκεντρώνεται και πωλείται αυτή η ιδιαίτερη έκφραση της λεγόμενης «ποπ κουλτούρας», που είναι η επί χάρτου απεικόνιση της φαντασίας ή όπως ορίζεται στον κόσμο των κόμιξ «του φανταστικού». Φυσικά, υπάρχουν άπειρα κόμιξ τα οποία είναι «ρεαλιστικά» ή απλώς απεικονίζουν τη ζωή και τη Σκέψη, όπως είναι. Επίσης υπάρχει η μεταφορά της λογοτεχνίας «επί της εικόνας», τα λεγόμενα γκράφικ νόβελ (graphic novel). Σε κάθε περίπτωση το χαρτί και το πενάκι δημιουργούν Τέχνη είτε υψηλή είτε μιας πιο ευρείας κατανάλωσης. Στην Αθήνα, στον Πειραιά και στις συνοικίες της πόλης υπάρχουν καταστήματα, όπου ο ρέκτης του είδους θα βρει ό,τι επιθυμεί να αγοράσει, να απολαύσει. Ας τα δούμε.

 

• Solaris κόμικς και επιστημονική φαντασία 

Solaris, οδός Μπόταση 6, Αθήνα 

ComicStrip

ComicStrip, οδός Σόλωνος 125

• TiLT Comics & Sci

TiLT, οδός Ασκληπιού 37, Αθήνα 

• Comicon

Comicon, οδός Σόλωνος 128, Αθήνα 

• Relax comic shop

Relax, οδός Σολωμού 5Α, Εξάρχεια 

• Cube

Cube, οδός Λέκκα 23-25 (εντός της στοάς), Σύνταγμα 

Παλιό κομιξάδικο της Αθήνας το οποίο δε λειτουργεί πια.

 

JEMMA BOOKS & Commics

JEMMA, οδός Αλκιβιάδου 138-140, Πειραιάς

• STAR COMICS

STAR COMICS, οδός Αγίου Ιωάννου 18-20 (εντός του εμπορικού κέντρου), Αγία Παρασκευή 

COMIC WORLD

COMIC WORLD, οδός Αγίας Βαρβάρας 1Α και Ξενοφώντος, Κορυδαλλός 

 

Φυσικά, εκτός από τα κομιξάδικα με νέους τίτλους ή ανατυπώσεις παλαιοτέρων, υπάρχουν και αυτά με κόμιξ από δεύτερο χέρι, μεταχειρισμένα ή και συλλεκτικής αξίας. Τέτοια βιβλιοπωλεία βρίσκονται στην οδό Στουρνάρη, απέναντι από το Πολυτεχνείο ή στην οδό Ασκληπιού 17.

Το κομιξάδικο με τα συλλεκτικά κόμιξ, οδός Ασκληπιού 17, Αθήνα 

Πολλοί έχουν την αίσθηση πως τα εικονογραφημένα βιβλία, τα κόμιξ δηλαδή, είναι παραλογοτεχνία, πώς αποτελούν υποκουλτούρα, πως περισσότερο βλάπτουν παρά διασκεδάζουν και για ψυχωφέλεια λόγος ουδείς («ούτε καν!», που θα έλεγαν και οι έφηβοι). Ο γράφων όμως, ως δάσκαλος δημοτικού και φανατικός αναγνώστης βιβλίων κόμιξ από τα πρώτα του παιδικά χρόνια, έχει και γνώση και άποψη και τα συστήνει ανεπιφύλακτα! Αν κάποιος γονιός θέλει να ενημερωθεί για τις ευεργετικές συνέπειες της ανάγνωσης κόμιξ από τα παιδιά, μπορεί να διαβάσει το άρθρο μας «Να διαβάζει το παιδί μου εικονογραφημένα (κόμιξ);» .

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος