Σύνταξη άρθρου: Δήμητρα Κοκολογιάννη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Τα κατοικίδια αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για πολλούς συμπολίτες μας και ιδίως για τα παιδιά, που ξετρελαίνονται να έχουν ένα και να ασχολούνται μαζί του. Αν λοιπόν ανάμεσα στα μελλοντικά σας σχέδια είναι και η απόκτηση ενός καινούριου «φίλου» για το παιδί σας, σας παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές για τη σωστότερη δυνατή επιλογή. Καταρχήν η απόφαση για την επιλογή κατοικιδίου δεν θα πρέπει ποτέ να λαμβάνεται βιαστικά. Αναγκαίο είναι να έχετε κάνει μια διεξοδική συζήτηση με το παιδί σας και μελλοντικό ιδιοκτήτη του ζώου, για το πόσο διατεθειμένο είναι να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη και κατά πόσο το επιθυμεί και το ίδιο. Επίσης, επειδή πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο μαζικής αγοράς συγκεκριμένων κατοικιδίων για λόγους μόδας, καλό είναι να βεβαιωθείτε πως η επιθυμία και επιλογή του παιδιού σας είναι ουσιαστική και πραγματική. Έτσι δε θα ‘χετε πισωγυρίσματα κι απαξίωση, εν τέλει, του κατοικιδίου, καθώς αυτό είναι που θα υποστεί τις συνέπειες της αδιαφορίας που έπεται πάντοτε ενός επιφανειακού ενδιαφέροντος, που λίγο καιρό μετά εκ των πραγμάτων ξεφουσκώνει.

Ποια όμως είναι τα βασικά κριτήρια πάνω στα οποία πρέπει να βασιστεί η αγορά του νέου μέλους της οικογένειάς σας;

Χώρος: Ίσως η πρώτη παράμετρος που θα χρειαστεί να υπολογίσετε. Θα πρέπει να έχετε μεριμνήσει ώστε το ζωάκι που θα επιλέξετε να διαθέτει τον κατάλληλο κι επαρκή προσωπικό χώρο. Ως γνωστόν, όσο πιο μεγαλόσωμο είναι το κατοικίδιο, τόσο περισσότερο χώρο απαιτεί για τις δραστηριότητές του. Ακόμη, θα πρέπει να έχετε φροντίσει, ώστε ο χώρος αυτός να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε ζώου, σε θέματα όπως π.χ. η θερμοκρασία, η ανάγκη για κίνηση κ.λπ. . Τέλος αλλά και πολύ σημαντικό, για να αποφύγετε δυσάρεστες εξελίξεις, καλό θα ήταν να έχετε έρθει σε επαφή και με τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν, όπως συνοίκους πολυκατοικίας και γείτονες, για τυχόν ενοχλήσεις που μπορεί να προκύψουν.

Χρόνος: Η επιλογή πρέπει να συμβαδίζει με το πόσο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας, για να αφιερώσουμε για τις ανάγκες του κατοικιδίου μας. Έτσι, λόγου χάρη, ένας σκύλος απαιτεί ιδιαίτερη και χρονοβόρα φροντίδα και καθημερινή βόλτα, ενώ αντίθετα ένα καναρίνι χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά κάθε μέρα. Επιπροσθέτως είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε λύσει το θέμα του ποιος θα αναλάβει το κατοικίδιό μας σε περίπτωση διακοπών ή απουσίας. Το πρόβλημα αυτό είναι σοβαρό και δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες, που έχασαν τις διακοπές τους, επειδή δεν το έλυσαν.

Αλλεργίες: Πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αγορά κατοικιδίου, πρέπει να έχουμε ελέγξει αν κάποιο μέλος της οικογένειάς μας έχει οποιαδήποτε αλλεργία, που να μπορεί να συνδεθεί με το μελλοντικό μας κατοικίδιο, όπως π.χ. από το τρίχωμά του.

Ύπαρξη άλλων κατοικίδιων: Σημαντική παράμετρος καθώς πολλά είδη ζώων εκφράζουν επιθετικότητα, όταν συνυπάρχουν με άλλα είδη ή οι συνθήκες διαβίωσης – επιβίωσης ενός είδους είναι επιβαρυντικές για άλλο είδος ( λόγου χάρη ψάρια σε ενυδρεία που απαιτούν διαφορετικό περιβάλλον το καθένα).

Χρήματα: Αυτό αφορά όχι μόνο στο πόσα χρήματα θα δαπανήσουμε αρχικά για την αγορά, αλλά και το πόσα θα χρειαστούμε για τις μετέπειτα ανάγκες, που μπορεί να προκύψουν, όπως για θέματα υγείας (εμβόλια, εξετάσεις), για τις καθημερινές ανάγκες, όπως η κατάλληλη τροφή, για καλλωπισμό, αλλά και τα πάσης φύσεως απαραίτητα πια αξεσουάρ, όπως ειδικές τσάντες μεταφοράς του ζώου, παιχνίδια και χίλια δυο άλλα.

Οικογένεια: Καταρχήν πρέπει να λάβουμε υπόψη την ηλικία των μικρότερων μελών της οικογένειας. Ένα κατοικίδιο που στους μεγαλύτερους φαίνεται ενδιαφέρον και χαριτωμένο, στους μικρότερους μπορεί να προκαλεί άγχος ή και φόβο. Οπότε η συζήτηση για την απόκτησή του πρέπει να είναι συλλογική. Σημαντικό πολύ επίσης είναι το κατά πόσο συμφωνούν όλα τα μέλη της οικογένειας για την απόκτηση ενός κατοικίδιου, αφού θα επηρεαστεί καθοριστικά η ζωή όλων. Κάτι που επιπλέον είναι καθοριστικότατης σημασίας είναι η γνώση πως κανένα παιδί δεν μπορεί να φροντίσει ένα κατοικίδιο μόνο του. Κανένα! Άρα θα πρέπει να συζητηθεί και το κατά πόσο πρόθυμοι είναι και οι υπόλοιποι να συνεισφέρουν στη φροντίδα του.

Ο χαρακτήρας του ζώου: Υπάρχουν είδη κατοικιδίων, που έχουν χαρακτηριστεί φιλικά προς τα παιδιά. Άλλα είναι πιο δύστροπα και λιγότερο «συνεργάσιμα». Η επιλογή είναι πάντα δική μας. Τέλος δεν αφήνουμε ποτέ μα ποτέ το κατοικίδιό μας μόνο του με παιδί μικρής ηλικίας χωρίς επίβλεψη, όση σιγουριά και αν νιώθουμε.

Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει, εφόσον έχουμε κατασταλάξει σχετικά με την επιλογή, να είμαστε διατεθειμένοι να ενημερωθούμε και για τις λιγότερο ελκυστικές παραμέτρους της παρουσίας και της φροντίδας ενός κατοικίδιου. Αυτές αφορούν στην υγιεινή του ζώου, στο καθάρισμα του χώρου του, στην απομάκρυνση περιττωμάτων, στις δυσάρεστες οσμές και τρίχες αλλά και επίσης στη συμπεριφορά του και τον χαρακτήρα του. Και να μην ξεχνάμε τέλος πως κατοικίδιο ίσον ζημιές κι ατυχήματα.

Για περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες ενημερωνόμαστε πάντα από αυτούς που ξέρουν: από τον αρμόδιο εκτροφέα και από τον υπεύθυνο του καταστήματος από το οποίο αγοράζουμε τον νέο μας φίλο. Αυτόν που το παιδί μας θα θυμάται για όλη του τη ζωή.

 

Ηλ. Ταχ. : [email protected]

Δήμητρα Κοκολογιάννη

Νοσηλεύτρια Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Εθελόντρια ANIMA GREECE