Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Η Τατιάνα Πούλου, η αρχαιολόγος που έφερε στο φως την άγνωστη και συναρπαστική ιστορία πίσω από την αποκοπή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, δίνει συνέντευξη στο Αθηνοδρόμιο και παρουσιάζει τον Τζιοβάννι Μπατίστα Λουζιέρι, τον άνθρωπο του Έλγιν, που έστησε όλη αυτήν την επιχείρηση πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η αφήγηση της κυρίας Πούλου μοιάζει και είναι μυθιστορηματική. Από την αρχαιολογική ανακάλυψη γεωμετρικών τάφων, που έκανε στον Λόφο των Νυμφών (Φιλοπάππου) ως το Βρετανικό Μουσείο και από εκεί στο Μπρούμχωλ στη Σκωτία (Broomhall House), στο σπίτι των Έλγιν και τη συνάντησή της με τον απόγονο του λόρδου Έλγιν. Βήματα που φώτισαν άπλετα τα γεγονότα της ειδεχθούς αποκοπής των Μαρμάρων του Παρθενώνα και που οδηγούν στον εν πολλοίς άγνωστο φυσικό αυτουργό της πράξης αυτής, στον Τζιοβάννι Μπατίστα Λουζιέρι (Giovanni Battista Lousieri), τον άνθρωπο που επί 20 ολόκληρα χρόνια, κατ’ εντολήν του Έλγιν, έκοβε τον Παρθενώνα και ανέσκαπτε την προεπαναστατική Αθήνα προς εύρεση αρχαιοτήτων. Ας ακούσουμε την κυρία Τατιάνα Πούλου να περιγράφει η ίδια τα γεγονότα, τόσο της έρευνάς της όσο και το χρονικό του Λουζιέρι.

Σχετικές πληροφορίες για τα γεγονότα και την έρευνα, μπορεί να διαβάσει ο αναγνώστης μας στο άρθρο της κυρίας Πούλου «Τζιοβάννι Μπατίστα Λουζιέρι, ο άγνωστος ακόλουθος του λόρδου Έλγιν και οι ανασκαφές του στην Αθήνα».

Η κυρία Τατιάνα Πούλου είναι αρχαιολόγος και εργάζεται στην Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών. Στο βιογραφικό της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ανασκαφές στη Σαντορίνη, στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, στον λόφο των Νυμφών και η έρευνά της για τον Έλγιν και τον Λουζιέρι. Κατάγεται δε από πολύ παλιά οικογένεια της Αθήνας με συμμετοχή στην ιστορία της πόλης. Την ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία στο υπέροχο σπίτι της στην Πλάκα, όπου μας έδωσε τη συνέντευξη.

 

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Σωσάννα Πλευριά

Αρχαιολόγος