Σύνταξη άρθρου: Μαρία Γάλλου

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Καθώς το φυσικό περιβάλλον πιέζεται αφόρητα πια, από τον Άνθρωπο, ο οποίος έχει υπερβεί τα 7 δισεκατομμύρια κατοίκους, είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη να προστατευτεί η πανίδα, που ακόμη ζει ελεύθερη στο φυσικό της περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, πάμπολλα είδη έχουν εξαφανιστεί και άλλα τόσα απειλούνται. Η καταστροφή αφορά και στα δάση όλων των ειδών και στα θαλάσσια περιβάλλοντα. Χωρίς αναβολή πια, πρέπει οι κυβερνήσεις να πάρουν άμεσα μέτρα, εδώ και τώρα. Εντωμεταξύ μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, δήμοι, διεθνείς οργανώσεις και εθελοντές, πράττουν το καθήκον που τους αναλογεί, υπό δυσμενέστατες συνθήκες πολλές φορές και με τα απολύτως απαραίτητα. Ας τους δούμε και ας τους γνωρίσουμε:

ΑΡΧΕΛΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ, Σολωμού 57, Αθήνα

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 με την ονομασία Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο που προστατεύει τις θαλάσσιες χελώνες και το περιβάλλον τους. Δραστηριοποιείται στην παρακολούθηση και έρευνα, διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

Οι  βασικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ περιλαμβάνουν:

  • Καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα-Καρέττα, εφαρμογή μέτρων προστασίας και προτάσεων διαχείρισης και ευαισθητοποίηση του κοινού στις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη) από το 1983.
  • Περίθαλψη τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης, στη Γλυφάδα Αττικής και λειτουργία Δικτύου Διάσωσης στην παράκτια Ελλάδα.
  • Συλλογή στοιχείων και συμμετοχή σε έρευνες και πιλοτικές δράσεις διαχείρισης και αποκατάστασης βιοτόπων καθώς και σε δράσεις προστασίας στη θάλασσα.
  • Οργάνωση δράσεων περιβαλλοντικής παιδείας και ευαισθητοποίησης του κοινού.

 

WWF ΕΛΛΑΣ, Λεμπέση 21, Αθήνα 117 43

Πρόκειται για το ελληνικό τμήμα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF – World Wide Fund for nature. Στόχος της οργάνωσης αυτής είναι η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου και της φύσης στο περιβάλλον.

Βασικοί πυλώνες δράσης της WWF είναι:

  • Η προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από την προστασία οικολογικά ευαίσθητων ειδών και περιοχών και η βελτίωση της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Η μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος μέσω των βιώσιμων λύσεων. Η μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με έμφαση στην κλιματική αλλαγή και στον τρόπο ζωής. Στόχος είναι μια ισόρροπη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

 

ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Μενελάου 134, Καλλιθέα 176 76

Η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής είναι σωματείο και ιδρύθηκε το 2005 από ανθρώπους με μακρά εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα, από επιστήμονες της άγριας φύσης, βιολόγους και από εθελοντές με πάθος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ένας από τους βασικούς στόχους της ΑΝΙΜΑ είναι η περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Παραλαμβάνοντας άγρια ζώα από όλην την Ελλάδα περιθάλπει σε ετήσια βάση πάνω από 4.000 πουλιά, θηλαστικά και ερπετά. Μεταξύ των ζώων αυτών συγκαταλέγονται και πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση άγρια ζώα.

Η ΑΝΙΜΑ στα χρόνια λειτουργίας της έχει υλοποίηση σειρά προγραμμάτων τα οποία της επέτρεψαν να αναπτύξει τις δράσεις της. Παρακάτω παρουσιάζονται τα προγράμματα που έχει υλοποιήσει με την υποστήριξη ιδρυμάτων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με ίδιους πόρους.

  • Προγράμματα για την περίθαλψη
  1. πρόγραμμα Ιδρύματος Νιάρχου,
  2. συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής νέων της ΕΛΙΞ με απασχόληση εθελοντών στην περίθαλψη.
  • Προγράμματα για την προστασία της άγριας ζωής
    1. πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας των βραχοκιρκινεζων του πύργου του Ο.Τ.Ε., σε συνεργασία με την Ορνιθολογική | (χρηματοδοτηση: Ο.Τ.Ε.).
  • Προγράμματα για την καταγραφή των άγριων πουλιών
    1. καταγραφή κοτσυφιών της Αττικής,
    2. πλατφόρμα Παρατηρώ, για τη χωρική καταγραφή των τραυματισμένων/νεκρών ζώων στην Ελλάδα και κατά συνέπεια απειλών προς την άγρια ζωή σε όλη την επικράτεια | (χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος – Ίδρυμα Μποδοσάκη «Είμαστε όλοι πολίτες»).
  • Προγράμματα περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ και εκπαίδευσης εθελοντών
    1. συμμετοχή στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου «η Ενέργεια ταξιδεύει» (χρηματοδότηση Ε.Λ.Π.Ε.), με επισκέψεις σε σχολεία ακριτικών νησιών,
    2. υλοποίηση προγράμματος Δίκτυο Παρατηρητών για την Άγρια Ζωή, για την εκπαίδευση εθελοντών (χρηματοδότηση: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς).
  • Άλλα προγράμματα
    1. Απομάκρυνση αρπακτικών πουλιών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων του αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος σε κατάλληλους για αυτά βιοτόπους (χρηματοδότηση: Αερολιμένας Αθηνών Ελ. Βενιζέλος).

Παράλληλα έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα LIFE ANDROS SPA για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών στο νησί της Άνδρου από τον δήμο Άνδρου.

 

MOM – Εταιρεία Μελέτης & Προστασίας Μεσογειακής Φώκιας, Σολωμού 18 Αθήνα

Η MOm – Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, είναι ελληνική, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1988. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο. Η MOm δραστηριοποιείται για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας, του μοναδικού είδους φώκιας της Μεσογείου και του σπανιότερου είδους φώκιας στον πλανήτη. Το σωματείο χρηματοδοτείται από τις συνδρομές των υποστηρικτών της, από ιδιωτικούς φορείς και από συνέργειες με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και την υλοποίηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μαζί τους.

Για τη λειτουργία της εργάζονται αφοσιωμένοι επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων (βιολόγοι, εκπαιδευτικοί και άνθρωποι της επικοινωνίας) και με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών υλοποιούν δράσεις στους παρακάτω τομείς:

  • Έρευνα
  •  Διάσωση και Περίθαλψη
  •  Προστασία και Διαχείριση
  • Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση
  • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

 

Κυνολογικός όμιλος Ελλάδας, Κοιμήσεως Θεοτόκου 40, Άγιος Στέφανος

Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικό, αναγνωρισμένο το 1984, μέλος της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (F.C.I.) και του Ευρωπαϊκού της Τομέα. Είναι ο μόνος εκπρόσωπός τους στη χώρα μας, αρμόδιος για τη Διατήρηση και Ανάπτυξη των Καθαρόαιμων Φυλών Σκύλων. Επιπλέον είναι αρμόδιος για την καταγραφή και σύνταξη Μητρώου αυτών στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 130.000 σκύλους από το 1984 μέχρι σήμερα. Είναι ο μόνος αρμόδιος για την έκδοση των Γενεαλογικών Χαρτών, οι οποίοι έχουν διεθνή αναγνώριση.

Σκοποί του Κ.Ο.Ε. είναι:

  • Η ανάπτυξη και βελτίωση όλων των Φυλών Καθαρόαιμων Σκύλων στην Ελλάδα μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής που επιτυγχάνεται προβάλλοντας τα καλύτερα δείγματα (γεννήτορες), τα οποία διακρίνονται στις Εκθέσεις Μορφολογίας, στους Αγώνες Εργασίας και στους Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Κ.Ο.Ε. σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς που ορίζει η F.C.I. .
  • Η πρόκληση κοινωνικού ενδιαφέροντος για την υγεία και προστασία των σκύλων στην Ελλάδα, που έχοντας χαρακτήρα κοινωφελή, αναπτύσσει τη ζωοφιλία.
  • Η ανάπτυξη οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, δια της μελέτης, έρευνας, σύνταξης Προτύπων, προώθησης και ανάπτυξης των Ελληνικών Φυλών Σκύλων, με στόχο την προβολή και τη διεθνή τους αναγνώριση.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Θεμιστοκλέους 80, Αθήνα 

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα, θεωρώντας τα ως βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης. Από το 1982 εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο περιβάλλον τόσο για τα πουλιά, όσο και για τον άνθρωπο. To έργο της περιλαμβάνει δράσεις προστασίας και μελέτης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, καθώς και παρεμβάσεις  για τα κρίσιμα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος. Οι στόχοι της Οργάνωσης είναι:

  • Η προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους μέσα από καταγραφές, έρευνα και μελέτη των άγριων πουλιών, όπως και την ανάδειξη, διαχείριση και προστασία προστατευόμενων περιοχών.
  • Η ενημέρωση των πολιτών για το φυσικό περιβάλλον και τα άγρια πουλιά, μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δράσεων ευαισθητοποίησης.
  • Η παρέμβαση στις περιπτώσεις παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η διατύπωση και προώθηση θέσεων για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Πηγή: Διαδίκτυο

 

Γαϊδουροχώρα – χώρος ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, Κορωπί, Θέση Μπουρμπουτσάνα (μεταξύ των οδών Αγ. Γεωργίου και Μακεδονίας)

Η Γαιδουροχώρα είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε από μία ομάδα ανθρώπων που όραμα έχουν την προστασία του γαϊδουριού, την επαναφορά του στη σύγχρονη ζωή σαν ζώο συντροφιάς ή δραστηριοτήτων που σέβονται τη φύση του και τις ανάγκες του, την αναγνώριση του σαν πρεσβευτή της ελληνικής παράδοσης και τη χρήση του σαν μέσο υποστηρικτικής ή και θεραπευτικής αγωγής. Καθώς επίσης και την καλλιέργεια μιας νέας συνείδησης σχετικά με τη συνύπαρξη και συνεργασία του ανθρώπου με τα ζώα και το περιβάλλον.

Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι, μέσα από τις ποικίλες της δράσεις, να εξασφαλίζει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες των ζώων που φιλοξενεί, να ανταποκρίνεται σε περιστατικά που προκύπτουν και χρειάζονται φροντίδα αλλά και να λειτουργεί σαν πυλώνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα γαϊδουράκια.

Τα έσοδα από τις επισκέψεις στη Γαϊδουροχώρα χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του χώρου και τη φροντίδα των ζώων αλλά επίσης και για να χρηματοδοτούν επισκέψεις παιδιών και ενηλίκων που έχουν ανάγκη.

 

Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.), 3 χλμ, οδός Μυρρινούντος, Μαρκόπουλο Αττικής, Τ.Κ.: 190 03

Ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι., έτος ίδρυσης το 2007) είναι καταφύγιο για ιπποειδή (άλογα, όνοι, μουλάρια). Τα στεγάζει, τα προστατεύει και τους παρέχει ιατρική φροντίδα και περίθαλψη. Τα άλογα και τα γαϊδουράκια αυτά προέρχονται από περιβάλλοντα όπου έχουν βιώσει κακομεταχείριση, εγκατάλειψη και βασανισμό. Στόχος του Συλλόγου είναι να ελαφρύνει τον πόνο τους και να ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες για τη σωστή συμπεριφορά απέναντι σε αυτά τα πλάσματα, τα οποία είναι μαζί μας από τις απαρχές του Πολιτισμού.

Ο Σύλλογος έχει εγγεγραμμένα στο μητρώο του πάνω από 100 άλογα, τα οποία και έχουν περάσει από τις εγκαταστάσεις του. Έχει προβεί σε περισσότερες από 50 υιοθεσίες ιπποειδών και έχει πάντα στις εγκαταστάσεις του και φροντίζει πάνω από 15 ιπποειδή. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει περισυλλέξει και κατασχέσει περισσότερα από 30 άλογα και έχει διεκπεραιώσει πάνω από 80 καταγγελίες κακοποίησης και εγκατάλειψης ιπποειδών. Επίσης, δίνει το παρόν σε αθλητικούς αγώνες ιππασίας και σε ιππικές εκθέσεις. Όπως όλοι οι σύλλογοι αρωγής ζώων χρειάζεται τη στήριξή μας.

 

 

ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος, Τ.Θ 42, Πυθαγόρειο 83 103, Σάμος

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που συνδυάζει τη διαθεματική επιστημονική έρευνα με την αποτελεσματική δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων από το 1998.

Η συνεργασία αυτή δημιουργεί μια στρατηγική βάση που διευκολύνει και ενισχύει τις δράσεις του Ινστιτούτου σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επιτρέποντάς μας να προστατεύσουμε τη θαλάσσια και χερσαία βιοποικιλότητα από τη διαρκώς αυξανόμενη ανθρώπινη παρέμβαση.

Πηγή: Διαδίκτυο

 

Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, Αίγινα

Το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Είναι το πρώτο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στα Βαλκάνια. Ξεκίνησε τη δράση του το 1984 ενώ στη μορφή αυτή συστάθηκε το 1990, με την έδρα των δραστηριοτήτων του στην Αίγινα.

Το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. προωθεί την ευαισθητοποίηση του κοινού με ευρεία ενημέρωση πάνω σε θέματα και προβλήματα της άγριας φύσης στην Ελλάδα. Εκατοντάδες πολίτες κάθε χρόνο επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα. Στις απελευθερώσεις εξάλλου, πού πραγματοποιούνται αρκετές φορές κάθε χρόνο σε σημαντικούς βιότοπους σ’ όλην την Ελλάδα, προσκαλούνται και συμμετέχουν συχνά τα σχολεία, οι τοπικές πολιτιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής. Παράλληλα οργανώνονται εκδηλώσεις και συζητήσεις.

Το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. τιμήθηκε το 1992 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη δράση του στην προστασία του περιβάλλοντος και την εθελοντική προσφορά των μελών του. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκτήσει αξιόλογη εμπειρία στην περίθαλψη και τον χειρισμό των άγριων ζώων, την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον, την ηθολογία των ειδών, την κατανομή τους στον ελλαδικό χώρο καθώς και τα προβλήματα πού αντιμετωπίζουν.

Στόχοι του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. είναι:

  • Περίθαλψη όσων άγριων ζώων βρίσκονται τραυματισμένα κι ανήμπορα να επιβιώσουν και επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον όσων από αυτά μετά τη θεραπεία είναι υγιή και ικανά να ανταπεξέλθουν μόνα τους.
  • Συλλογή στοιχείων για τους κινδύνους που απειλούν τα άγρια ζώα σε όλη την επικράτεια.
  • Ενεργή δράση για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που απειλούν τα άγρια ζώα με την ανάπτυξη προληπτικής δράσης και προτάσεων προς τους φορείς.
  • Προστασία απειλούμενων ειδών μέσω της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των αρμόδιων φορέων, υλοποιώντας την πολιτική της πολιτείας για την προστασία των ειδών και των βιοτόπων τους.

 

Σκυριανά Αλογάκια, Επαρχιακή Οδός Καλικρί-Καλαμίτσα, Σκύρος 340 07

Η Ένωση Μικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2006 με μέλη φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν σκυριανά αλογάκια (επιστημονικό όνομα: epvus cabalus skyriano) σε όλη την Ελλάδα, και έχει έδρα τη Σκύρο. Οι σκοποί της Ένωσης εντοπίζονται στην καταγραφή, την τήρηση γενεαλογικού βιβλίου, τη διάσωση, την προώθηση και την ανάπτυξη της φυλής.

Η Ένωση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να καταγράφει και να τηρεί γενεαλογικό βιβλίο για όλα τα σκυριανά αλογάκια της Ελλάδας. Ξεκίνησαν οι καταγραφές αυτές το 2006 αναζητώντας τα πρώτα μας στοιχεία από ιδιωτικές μελέτες και εργασίες πάνω στο σκυριανό άλογο του γεωπόνου Νικολάου Κρητικού. Έως τον Μάρτιος του 2014, είχαν καταγραφεί 290 σκυριανά αλογάκια σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 180 βρίσκονται στη Σκύρο.

Οι δράσεις του σωματείου περιλαμβάνουν:

  • Έλεγχο των δειγμάτων DNA που λαμβάνεται από τους ίππους σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου (Rosilin Institute Edinburgh), όπου εκεί και γίνεται ο προσδιορισμός και έλεγχος του γενετικού υλικού γεγονός που βοηθάει στην τήρηση των γενεαλογικών βιβλίων. Έτσι ελέγχεται η γενετική παραλλακτικότητα του Σκυριανού Αλόγου και παίρνονται μέτρα γενετικής διαχείρισης της φυλής.
  • Επισκέψεις στο νότιο ορεινό τμήμα της νήσου, περιοχή μοναδικής οικολογικής αξίας όπου και ο φυσικός βιότοπος των σκυριανών αλόγων ανέκαθεν, στο επονομαζόμενο «Βουνό», όπου υπάρχουν άλογα της φυλής Σκύρου σε ελεύθερη κατάσταση. Αυτή είναι μια βασική ενέργεια του συλλόγου, διότι εντοπίζονται και παρακολουθούνται οι αγέλες στον φυσικό τους βιότοπο και υπάρχει επέμβαση, όταν χρειάζεται.
  • Στην προσπάθεια για ελεγχόμενη αναπαραγωγή γίνονται ελεγχόμενες συζεύξεις από τους ειδικούς επιστήμονες κτηνιάτρους.
  • Σημαντική είναι η περίθαλψη άρρωστων και τραυματισμένων από διάφορες αιτίες αλόγων. Τα άλογα που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, ύστερα από συμφωνία με τον ιδιοκτήτη, μεταφέρονται σε ιδιωτικά κτήματα των μελών της Ένωσης και με καθημερινή βοήθεια και φροντίδα επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες μετά την πλήρη ανάρρωσή τους. Πρέπει να προστεθεί ότι ο εμβολιασμός και η αντιπαρασιτική αγωγή των αλόγων δύναται να πραγματοποιηθεί κατόπιν χορηγίας.

 

Αρκτούρος, Αετός, 53075, Φλώρινα

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 κι έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αφορμή της ίδρυσής του ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων αλλά και λύκων. Μια αφορμή που οδήγησε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων και ενεργειών.

Μέσα στις δράσεις του είναι επίσης κι η εκπόνηση επιστημονικών μελετών, η παροχή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κι ευαισθητοποίησης του κοινού στα ζητήματα βιοποικιλότητας και αειφορίας, ενώ προσπαθεί να ασκεί πολιτική πίεση βασιζόμενος σε ολοκληρωμένα προγράμματα και λύσεις.

Προγράμματα:

  • ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας
  • Δάση
  • Επανένταξη στη φύση
  • Περιβαλλοντική εκπαίδευση
  • Τσίρκο χωρίς ζώα
  • Επιστημονική έρευνα
  • Αναπαραγωγή Ελληνικού Ποιμενικού
  • Αιχμάλωτα Ζώα
  • Life Against Poison
  • Παρεμβάσεις σε Τεχνικά Έργα
  • Ομάδα Επέμβασης και Κτηνιατρικό Κέντρο
  • Προστασία της χλωρίδας.
Πηγή: Διαδίκτυο 

Κέντρο Περίθαλψης και προστασίας Άγριας ζωής, Πύργος Τριφυλίας, Μεσσηνία

Το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ.) ξεκίνησε τη δράση του το Δεκέμβριο του 2014 με έδρα τον Πύργο Τριφυλίας στη Μεσσηνία. Δραστηριοποιείται στην περίθαλψη άγριων ζώων κυρίως, από όλη την Πελοπόννησο, και είναι ο μοναδικός αυτόνομος και αυτοδύναμος φορέας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για αυτόν τον σκοπό. Περιθάλπει κάθε χρόνο έως 600 περιστατικά άγριων ζώων κατά κύριο λόγο πουλιά, αλλά και θηλαστικά και ερπετά. Έχει περιθάλψει ορισμένα εξαιρετικά σπάνια είδη τόσο με όρους παγκόσμιους αλλά και τοπικούς.

Το ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. εδρεύει σε απομονωμένη περιοχή περιτριγυρισμένο από βιολογικές καλλιέργειες, ένα χιλιόμετρο περίπου έξω από το χωριό Πύργος Τριφυλίας κοντά σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ.), παρέχοντας έτσι το μοναδικό πλεονέκτημα στα άγρια είδη που περιθάλπει, να έχουν καθημερινή επαφή με ελεύθερα άτομα του είδους τους και να παρατηρούν τη συμπεριφορά τους, πράγμα πολύ σημαντικό κατά τη διαδικασία της αποκατάστασης, ενώ εντάσσει όσα το έχουν ανάγκη στο πρόγραμμα σταδιακής επανένταξης δίνοντάς τους τη δυνατότητα να φεύγουν την κατάλληλη εποχή όταν αισθανθούν εντελώς έτοιμα και ικανά να ζήσουν μόνα τους. Επιπλέον βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας από τον σπουδαιότερο οικότοπο της νοτίου Ελλάδας, το Διβάρι ή αλλιώς λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, που αποτελεί τον νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό της Ευρώπης για τα πουλιά που ταξιδεύουν από και προς την Αφρική.

Στη μικρή σχετικά έκταση της λιμνοθάλασσας έχουν καταγραφεί 271 είδη πουλιών (όσα και στην κατά πολύ μεγαλύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου που περιλαμβάνει το δελταϊκό και εκβολικό σύμπλεγμα των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα). Αυτό δείχνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βιότοπου και το πόσο σημαντική είναι η προστασία του. Από την ευρύτερη περιοχή έχει λάβει μερικούς από τους πιο σπάνιους ασθενείς του και αποτελεί επίσης ιδανικό τόπο απελευθέρωσης για πολλά είδη κυρίως πουλιών.

Το ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. δέχεται επισκέπτες όλον τον χρόνο με απαραίτητη προϋπόθεση την επικοινωνία μαζί τους για ραντεβού.

 

Καταφύγιο άγριας ζωής Καναπίτσα

Η Καναπίτσα είναι ένα ορεινό χωριό της Αργολίδας, 35 περίπου χιλιόμετρα νοτιανατολικά του Ναυπλίου και ανήκει στον Δήμο Ναυπλιέων. Οι ελάχιστοι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Δίπλα από την Καναπίτσα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 375 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχει το καταφύγιο άγριας ζωής Σταυροπόδι-Καναπίτσα. Το συγκεκριμένο καταφύγιο περιλαμβάνει τις περιοχές Ιρίων, Καρναζαιίκων και Διδύμων και απλώνεται σε μία έκταση εμβαδού 17.000 στρεμμάτων.

 

Καταφύγια Άγριας Ζωής στα όρια της Προστατευόμενης Περιοχής Πάρνωνα – Μουστού

  • Κουφοβούνι – Τσικούλιο (Βαμβακούς – Καστάνιτσας) (~8.000στρ).
  • Άγ. Γεώργιος ή Κάστρο (Γερακίου) (~5.000 στρ).
  • Μονή Παλαιοπαναγιάς (Μελιγούς-Κορακοβουνίου-Άστρους) (~7.000 στρ.).
  • Υγροβιότοπος Μουστού (Μελιγούς και Κορακοβουνίου Δήμου Βόρειας Κυνουρίας) (~5.900στρ.).
  • Φονεμένοι-Κούτσουρα (Αγ. Πέτρου Δήμου Βόρειας Κυνουρίας) (~6.500στρ.).
  • Κορομηλιάς – Βασκίνας (Δήμου Νότιας Κυνουρίας) (~12.100στρ.).
  • Φαράγγι Μαζιάς (Καστάνιτσας και Πραστού Δήμου Βόρειας Κυνουρίας) (~16.050στρ.).

Το έργο που επιτελούν οι παραπάνω οργανισμοί σώζει κυριολεκτικά από τον αφανισμό ή την αλλοίωση εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες είδη. Ταυτοχρόνως οι οργανισμοί αυτοί αποτελούν δομές εκπαίδευσης αλλά και Παιδείας. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι πάρα πολλοί σε όλη τη χώρα, πέραν από αυτούς που αναφέρουμε στο παρόν άρθρο.

 

Οργανώσεις γενικής ενασχόλησης με το Περιβάλλον

Εκτός από τις ομάδες, οι οποίες ασχολούνται ενεργά με τα ζώα και το περιβάλλον και προσφέρουν ουσιαστικό και μεγάλο έργο με μόχθο και προσπάθεια, υπάρχουν και οι οργανισμοί/εταιρείες, οι οποίες προσεγγίζουν τα θέματα περιβάλλοντος με την προσέγγιση του «λόμπινγκ», «επικοινωνιακά» δηλαδή κυρίως όσον αφορά στην ενημέρωση και στην αποκαλούμενη ευαισθητοποίηση του κοινού. Κάποιες προσφέρουν έργο με κάποιο, ούτως ειπείν, αντίκρυσμα. Ας δούμε τις πιο γνωστές.

 

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, οδός Τριπόδων 28, Αθήνα

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1972, με σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για την αξία της πολιτιστικής και φυσικής τους κληρονομιάς, καθώς και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό δραστηροποιείται σε πολλούς τομείς, όπως η διαμόρφωση περιβαλλοντικής πολιτικής, η διάσωση βιοτόπων και τοπίων φυσικής ομορφιάς, η διάσωση μνημείων, παραδοσιακών οικισμών και ιστορικών τόπων και η σχετική ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της φύσης, οδός Νίκης 20, Αθήνα

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης είναι περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος. Έχει ως αποστολή της να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους Έλληνες για τη φυσική κληρονομιά της χώρας μας. Το έργο της αφορά σε:

  • Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.
  • Έργα και προγράμματα προστασίας της φύσης.
  • Περιβαλλοντική εκπαίδευση με πέντε εγκεκριμένα από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. πανελλήνια Δίκτυα.
  • Αειφόρος διαχείριση στον τομέα του τουρισμού.
  • Eυαισθητοποίηση του κοινού.

Το MEDASSEΤ είναι διεθνής περιβαλλοντική Μ.Κ.Ο. και Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει ως στόχο την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη την Μεσόγειο. Ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1988 και το 1993 αντιστοίχως στην Ελλάδα.

 

MedSOS, οδός Μαμάη 3Α, Αθήνα

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS είναι μια περιβαλλοντική Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιείται από το 1990 σε ζητήματα περιβάλλοντος και πολιτισμού στη Μεσόγειο.

 

Mediterranean Institute for Nature and Anthropos (MedINA), οδός Βουκουρεστίου 23, Αθήνα

Μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 2003, με σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας αρμονικής σχέσης μεταξύ της ανθρωπότητας και της φύσης για την ευημερία όλων. Η ομάδα της οργάνωσης αποτελείται από ειδικούς στους τομείς της οικολογίας, της δασοκομίας, της αειφόρου ανάπτυξης, του χωροταξικού σχεδιασμού, της κοινωνικής ανθρωπολογίας και άλλων επιστημών.

Πηγές

ΑΡΧΕΛΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ

WWF ΕΛΛΑΣ

ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

MOM – Εταιρεία Μελέτης & Προστασίας Μεσογειακής Φώκιας

Κυνολογικός όμιλος Ελλάδας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Γαϊδουροχώρα – χώρος ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης

Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος

Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων

Σκυριανά Αλογάκια

Αρκτούρος

Κέντρο Περίθαλψης και προστασίας Άγριας ζωής

Καταφύγια Άγριας Ζωής στα όρια της Προστατευόμενης Περιοχής Πάρνωνα – Μουστού

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Μαρία Γάλλου

Φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.