Σύνταξη άρθρου: Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) γιορτάζει μέσα στον χρόνο διάφορες ημέρες και επετείους ως αφορμή για τον εορτασμό, την υπενθύμιση και την επισήμανση συγκεκριμένων θεμάτων ή γεγονότων· όχι μόνο για να μη λησμονηθούν αλλά και για να προωθηθούν τα σημαντικά αυτά θέματα μέσω συντονισμένων δράσεων. Συνήθως, ένα ή περισσότερα κράτη μέλη προτείνουν αυτές τις διεθνείς περιστάσεις και η Γενική Συνέλευση τις θεσπίζει με ψήφισμα. Σε άλλες περιπτώσεις, ανακηρύσσονται από υπηρεσίες του Ο.Η.Ε., όπως η UNESCO, και αργότερα υιοθετούνται από τη Γενική Συνέλευση.

Η λίστα αυτών των ξεχωριστών ημερών είναι μεγάλη και αφορά στα πολλά και κρίσιμα πολλές φορές προβλήματα που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Επίσης, περιλαμβάνει ημέρες όπως η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αδελφοσύνης ή η Παγκόσμια Ημέρα για τα Όσπρια, που με μια πρώτη ματιά ίσως να φαίνονται παράταιρες και να μη μας αφορούν. Αν το ερευνήσει κανείς όμως, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πως οι λόγοι είναι πάντα σοβαροί και αφορούν στην ποιότητα ζωής πολλών συνανθρώπων μας σε όλη τη Γη. Αλλά ας δούμε, κατά μήνα μέσα στο έτος, ποιες από αυτές εμπίπτουν στο πεδίο της Εκπαίδευσης και αξίζουν μια θέση στη σχολική ζωή.

 

Ιανουάριος

4 Ιανουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Γραφής/Κώδικα Μπράιγ

Γιορτάζεται από το 2019 για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία προς τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση και για να τονίσει τη σημασία της γραφής Μπράιγ ως μέσου επικοινωνίας τους. Η γραφή Braille, εφεύρεση του Γάλλου Λουί Μπράιγ, χρησιμοποιεί έξι τελείες για να αναπαραστήσει κάθε γράμμα και αριθμό, ακόμη και μουσικά, μαθηματικά και επιστημονικά σύμβολα. Είναι πολύ κρίσιμο εργαλείο επικοινωνίας και εκπαίδευσης για τους ανθρώπους αυτούς. Χάρη σε αυτήν τη γραφή ένας τυφλός άνθρωπος μπορεί και διαβάζει, μπορεί και μορφώνεται.

24 Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης

Καθιερώθηκε η Ημέρα αυτή το 2018, με σκοπό την ανάδειξη της εκπαίδευσης και τη συμβολή της στην ανάπτυξη του ανθρώπου. Η Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί για δωρεάν και υποχρεωτική δημοτική εκπαίδευση και ο Ο.Η.Ε. τη χαρακτηρίζει ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και δημόσια ευθύνη, υπενθυμίζοντας τα εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο που στερούνται αυτού του δικαιώματος.

 

Φεβρουάριος           

11 Φεβρουαρίου, Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη

Η Ημέρα αυτή τιμάται από το 2015 για να επισημάνει το μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στον τομέα των επιστημών καθώς μόνο γύρω στο 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες! Ο Ο.Η.Ε. αναφέρει σε μήνυμά του ότι ο κόσμος χρειάζεται τις γυναίκες στην Επιστήμη και καλεί σε δράσεις για τη γεφύρωση του χάσματος. Δυστυχώς, όμως, λίγα είναι τα κορίτσια ανά τον κόσμο που οδηγούνται από νεαρή ηλικία στον δρόμο της έρευνας και της επιστήμης και ακόμα λιγότερα είναι αυτά που καταφέρουν να ανελιχθούν ακαδημαϊκώς, αν σκεφτούμε λόγου χάρη ότι μόλις το 3% όσων έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ στη φυσική, στη χημεία και στην ιατρική είναι γυναίκες!

21 Φεβρουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και της χρήσης ορισμένων διαδεδομένων γλωσσών, οι οποίες ομιλούνται από την πλειοψηφία των ανθρώπων, οι λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες σιγά σιγά «πεθαίνουν». Ήδη το 43% των περίπου 6.000 γλωσσών του πλανήτη μας κινδυνεύει. Ακριβώς, όμως, για τη διάσωσή τους και την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας, η UNESCO καθιέρωσε την Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, για να αυξήσει τη συνείδηση των χωρών στον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η κάθε γλώσσα στην ανάπτυξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αφορμή υπήρξε η Σφαγή της Ντάκα το 1952, μια αιματηρή διαμαρτυρία φοιτητών του τότε Ανατολικού Πακιστάν (σημερινό Μπαγκλαντές) κατά της επιβολής της γλώσσας Ουρντού σε βάρος της Μπενγκάλι.

 

Μάρτιος          

8 Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα Γυναικών

Από το 1977 γιορτάζεται αυτή η μέρα που προωθεί τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα. Αν και έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες και η γυναίκα έχει σίγουρα πλησιάσει το σκαλί του ανδρός, δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για πλήρη ισότητα. Οι γυναίκες είναι περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, αλλά παρόλ’ αυτά το 37% του δεν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, καταλαμβάνουν μόλις το 22% των θέσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και το πενιχρό 22,8% των μελών υπουργικών συμβουλίων.

14 Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα Μαθηματικών

Με απόφαση της UNESCO, που ελήφθη τον Νοέμβριο του 2019, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον ζωτικό ρόλο των μαθηματικών για την αντιμετώπιση προκλήσεων σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα δίκτυα. Επίσης, αποσκοπεί στην ανάδειξη των επαγγελματικών διεξόδων που προσφέρουν αυτά για όλους τους νέους και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο Ο.Η.Ε. . Τέλος, πολλές χώρες γιορτάζουν την ίδια μέρα ως Παγκόσμια Ημέρα της σταθεράς «π» (3,14), μίας από τις πιο γνωστές μαθηματικές σταθερές.

21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας ήταν ο πρώτος που εμπνεύστηκε την ιδέα μιας ημέρας για την Ποίηση και το 1997 έστειλε επιστολή στον ποιητή Κώστα Στεργιόπουλο, πρόεδρο τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στην πλατεία Κοτζιά της Αθήνας, στις ημέρα που επιλέχθηκε από την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, επειδή είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας. Την επόμενη χρονιά πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση του Έλληνα πρέσβη στην UNESCO και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε. Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO αναφέρθηκε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα Μ.Μ.Ε., ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. … οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

 

Απρίλιος             

2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Καθιερώθηκε το 2008 και η πρωτοβουλία ανήκει στη Μοζά Μπιντ Νασέρ Αλ-Μισνέντ, πρόεδρο τότε της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Βασική και την Ανώτερη Εκπαίδευση. Σκοπός της Ημέρας είναι να ενημερώσει τον κόσμο για τον αυτισμό και για ό,τι απαιτείται, ώστε οι πάσχοντες να ενταχθούν στην κοινωνία. Ο αυτισμός είναι μια περίπλοκη εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή και χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και νοητική υστέρηση. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται, διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού και στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα με αυτισμό.

2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Δεν είναι σπάνιο να γιορτάζονται δύο θέματα την ίδια μέρα! Μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, γιορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία καθιερώθηκε πρώτη από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966. Η ημέρα επιλέχθηκε λόγω των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γνωστό για μερικά από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως παραμύθια/βιβλία, όπως «Η μικρή γοργόνα», «Η βασίλισσα του χιονιού» και «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» και άλλα πολλά και αγαπημένα. Σκοπός της ημέρας είναι να εμπνευστούν τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και το διάβασμα. Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλον τον κόσμο και το 2023 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το τμήμα της Ελλάδας. Για το 2023, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με τίτλο «Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με» υπογράφει ο Έλληνας συγγραφέας, Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

6 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε αρκετά πρόσφατα, μόλις τον Αύγουστο του 2013. Ο αθλητισμός είναι σημαντικό «εργαλείο» στην οικοδόμηση της ειρήνης και της ευημερίας και μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί στο να έρθουν οι λαοί του κόσμου πιο κοντά. Οι θετικές επιπτώσεις των αθλημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις και την οικονομική ανάπτυξη είναι και η αιτία ύπαρξης της Ημέρας αυτής. Το παγκόσμιο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη του 2023 είναι «Scoring for People and the Planet», «Σκοράροντας για τους ανθρώπους και τον πλανήτη» δηλαδή, το οποίο επιτρέπει στις δραστηριότητες της Ημέρας να επικεντρωθούν γενικά στον αντίκτυπο και την επιρροή του αθλητισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ειρήνη.

 

Μάιος               

15 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Οικογένειας

Καθιερώθηκε το 1993 και ο σκοπός της είναι να αναδείξει τη σπουδαιότητα της οικογένειας ως βασικό μέρος της κοινωνίας μας και τα ζητήματα που την επηρεάζουν, όπως η οικονομική κατάσταση και τα δημογραφικά στοιχεία μιας χώρας. Πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα, θέματα περίπλοκα, θέματα πιεστικά των σύγχρονων κοινωνιών.

18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Ορισμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), αυτή είναι από τις παλαιότερες διεθνείς ημέρες, καθώς γιορτάζεται από το 1977! Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκείνη τη μέρα η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές Ημέρες με μεγάλη εμπλοκή στην παγκόσμια εκπαίδευση και υψηλή διάχυση στην κοινωνία.

 

Ιούνιος                

1 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Γονέων

Η οικογένεια είναι το πρώτο δομικό/βιολογικό εφαλτήριο της κοινωνικοποίησης ενός παιδιού και ο υπεύθυνος θεσμός για την ανατροφή και την προστασία του. Προκειμένου να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί ένα παιδί αρμονικά, χρειάζεται πρώτα και κύρια μια οικογένεια, στην οποία να επικρατεί η αγάπη και η ευτυχία. Ο Ο.Η.Ε., αναγνωρίζοντας τον σημαντικότατο ρόλο των γονέων, καλεί τα κράτη-μέλη να γιορτάζουν την 1η Ιουνίου ως φόρο τιμής στους γονείς όλου του κόσμου και την «ανιδιοτελή δέσμευσή τους στα παιδιά και τη δια βίου θυσία τους για την καλλιέργεια αυτής της σχέσης», όπως αναφέρει. Η απόφαση λήφθηκε το 2012 από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. .

5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αποτελεί την κύρια εκδήλωση του Ο.Η.Ε. για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η απερήμωση και οι 19 έως 23 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού που καταλήγουν ετησίως σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Η ιστορία της ημέρας αυτή ξεκίνησε το 1972 στη Διάσκεψη της Στοκχόλμης, τη χρονιά που έγινε το πρώτο μεγάλο συνέδριο για τα διεθνή περιβαλλοντικά θέματα και ο Ο.Η.Ε. έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να αναλάβουν δραστηριότητες για τη διατήρηση και την ενίσχυση του περιβάλλοντος, με σκοπό την εμβάθυνση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Μην ξεχνάμε, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ!

12 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας αρχικά και ιδιαιτέρως τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών, καθιέρωσε αυτή την Ημέρα το 2002. Είναι αφιερωμένη στα 160 εκατομμύρια παιδιά που δουλεύουν ακόμα και από 5 χρονών, στα περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά που μεταφέρονται «προς εκμετάλλευση» στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και στα τουλάχιστον 22.000 που πεθαίνουν σε εργατικά ατυχήματα ετησίως…

 

Ιούλιος                

15 Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων

Το 2014 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 15η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δεξιοτήτων των Νέων, για να γιορτάσει τη στρατηγική σημασία του εξοπλισμού των νέων με δεξιότητες για απασχόληση, αξιοπρεπή εργασία και επιχειρηματικότητα. Οι εκδηλώσεις την Ημέρα αυτή αποτελούν μια γέφυρα μεταξύ του νέου εργατικού δυναμικού και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Η σημασία αυτής της διασύνδεσης δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητή από τις περισσότερες κοινωνίες, παγκοσμίως. Μια ακόμη πολύ σημαντική Ημέρα!

30 Ιουλίου, Διεθνής Ημέρα Φιλίας

Με τον κόσμο να αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η φτώχεια και η βία, η επίτευξη της ειρήνης και κοινωνικής αρμονίας μπορεί να γίνει μόνο προωθώντας ένα πνεύμα ανθρώπινης αλληλεγγύης, μια μορφή της οποίας είναι η φιλία. Όταν καθιερώθηκε το 2011, οι εμπνευστές αυτής της μέρας πίστευαν ότι η φιλία μεταξύ ανθρώπων, και σε επόμενο στάδιο πολιτισμών και χωρών, μπορεί να γεφυρώσει τις όποιες διαφορές και να μας φέρει κοντά.

 

Αύγουστος         

12 Αυγούστου, Διεθνής Ημέρα Νεολαίας

Μια μέρα από τις παλαιότερες, αφού γιορτάζεται από το 1990! Επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά σε όλο τον κόσμο και την ανάγκη να ενισχυθούν οι φωνές των νέων στη δημόσια ζωή. Η ουσιαστική εκπροσώπησή τους και η συνεργασία μεταξύ των γενεών στη λήψη αποφάσεων μπορούν να βοηθήσουν στην κοινωνική σύνδεση και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τα ταλέντα και των νεότερων γενεών.

 

Σεπτέμβριος                 

8 Σεπτεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Η 8η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Τεχεράνης στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965.  Σύμφωνα με την UNESCO, 750 εκατομμύρια ενήλικες σ’ όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι και περισσότερα από 250 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Υποσαχάρειας Αφρικής. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εγγραμμάτων ενηλίκων φθάνει το 91% του πληθυσμού. Ένα 9% παραμένει αναλφάβητο…

9 Σεπτεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις

Από τις πιο πρόσφατες, η 9η Σεπτεμβρίου υιοθετήθηκε με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., τον Μάιο του 2020. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τα δεινά εκατομμυρίων παιδιών που ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις. Το μήνυμα είναι ότι τα σχολεία αποτελούν χώρους προστασίας και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα έπρεπε να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε δράσεις παρεμποδίζουν την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση.

23 Σεπτεμβρίου, Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών

Η ημέρα αυτή τιμάται από το 2017 και η επιλογή της δεν ήταν τυχαία! Συμπίπτει με την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD) στις 23 Σεπτεμβρίου 1951, στην Ρώμη. Η οργάνωση έχει ως έναν από τους κύριους στόχους της, τη διατήρηση των νοηματικών γλωσσών και του πολιτισμού των κωφών και η 23η Σεπτεμβρίου έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη σημασία της νοηματικής γλώσσας και την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κωφών.

Κάθε Τελευταία Τετάρτη του Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος στα σχολεία

Γιορτάζεται με πρωτοβουλία του F.A.O., του οργανισμού του Ο.Η.Ε. για τη γεωργία και τα τρόφιμα, με στόχο να επισημάνει τη διατροφική αξία του γάλακτος για τις νεαρές ηλικίες και την ωφέλεια που προκύπτει για την υγεία των παιδιών από σχολικά προγράμματα παροχής γάλακτος. Όσο κι αν ίσως μας ξενίζει, είναι υπερβολικά πολλές οι χώρες στις οποίες οι οικογένειες δεν έχουν τα μέσα να δώσουν ένα ποτήρι γάλα στα παιδιά τους.

 

Οκτώβριος         

5 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Η UNESCO υπενθυμίζει στον κόσμο από το 1994 και κάθε 5η του Οκτώβρη τον σημαντικότατο ρόλο του δασκάλου στην κοινωνία του σήμερα, αλλά και του αύριο. Οι εκπαιδευτικοί είναι οι επιστήμονες, που πλάθουν αργά και σταθερά τα μελλοντικά μέλη της κοινωνίας, προσφέροντάς τους γνώσεις, δεξιότητες και αξίες που θα τους χρειαστούν για όλη τους τη ζωή. Γι’ αυτό και το έργο τους πρέπει να γιορτάζεται και να υποστηρίζεται σε κάθε χώρα, από κάθε κυβέρνηση και κάθε άτομο ξεκινώντας από τις γλίσχρες απολαβές τους, το πολύ δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, την εκτίμηση που συχνά δεν απολαμβάνουν στην κοινωνία.

11 Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα Μικρών Κοριτσιών

Μέχρι και σήμερα, τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες προκλήσεις όσον αφορά την εκπαίδευσή τους, την εξέλιξή τους και τη σωματική και ψυχική τους ευεξία. Οι διακρίσεις και η κάθε μορφής βία που βιώνουν ώθησαν τον Ο.Η.Ε. να ανακηρύξει την 11η του Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού, η οποία γιορτάστηκε πρώτη φορά το 2012.

17 Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας

Αν και η ανθρωπότητα έχει εξελιχθεί ραγδαία, τεχνολογικά και οικονομικά, τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια άνθρωποι, ειδικά στη νότια Ασία και υποσαχάρια Αφρική που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους προσπαθεί ο Ο.Η.Ε. και τα κράτη-μέλη του να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, ώστε να έχουν την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να αναπτυχθούν. Αν και η ανακήρυξη της ημέρας αυτής έγινε από τον Ο.Η.Ε. το 1992, η πρωτοβουλία ανήκε σε έναν Γαλλο-Πολωνό ιερωμένο ονόματι Γιόζεφ Βρεσίνσκι, ιδρυτή της διεθνής οργάνωσης «Όλοι μαζί με αξιοπρέπεια Τέταρτος Κόσμος» με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της ακραίας φτώχειας στον κόσμο.

 

Νοέμβριος          

 8 Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα για την Πρόληψη και τη Θεραπεία από την Παιδική Σεξουαλική Εκμετάλλευση, Κακοποίηση και Βία

Με πρωτοβουλία της Νιγηρίας και της Σιέρα Λεόνε, η 18η του Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη και τη Θεραπεία της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης, της Κακοποίησης και της Βίας κατά παιδιών μόλις τον Νοέμβριο του 2022! Έχει ως στόχο να στρέψει την προσοχή στα εκατομμύρια παιδιά, τα οποία δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πέφτουν στην πλειοψηφία τους θύματα κακοποίησης από μέλη της οικογένειάς τους(!) αλλά και από το λεγόμενο «οργανωμένο έγκλημα».

20 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Η Ημέρα αυτή είναι παλιά και καθιερώθηκε το 1954 και γιορτάζει τόσο τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού όσο και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι οποίες υιοθετήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. λίγα χρόνια αργότερα. Στοχεύει στην ευημερία των παιδιών του κόσμου, ειδικά όμως αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή, την υγεία, το σχολείο, το παιχνίδι, τη ξεγνοιασιά, γι’ αυτό και έχουν ευθύνη «οι μεγάλοι» να διαλεχθούν και να πράξουν για να τους προσφέρουν έναν κόσμο όπου όλα αυτά θα είναι δυνατά.

 

Δεκέμβριος                  

3 Δεκεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1982 ο Ο.Η.Ε. υιοθέτησε ένα πρόγραμμα δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, το οποίο οδήγησε αργότερα στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε το 1992 η 3η Δεκεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, δίνοντας την ευκαιρία σε κοινωνία και κράτος να εστιάσουν για λίγο την προσοχή τους σε αυτά τα άτομα και τις ανάγκες τους.

10 Δεκεμβρίου, Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Όταν υπογράφηκε η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ήταν 10 Δεκεμβρίου του 1948. Σε ανάμνηση αυτής της μέρας, λοιπόν, γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία πρεσβεύει τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, πολιτικής ή άλλης γνώμης, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, γέννησης ή άλλης κατάστασης. Φυσικά, να θυμηθούμε ότι η αρχή της έννοιας «ανθρώπινα δικαιώματα» έγινε το 1689, οπότε με τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το αγγλικό κοινοβούλιο τερμάτισε την ελέω θεού βασιλεία, καθιέρωσε την ελεύθερη εκλογή των μελών του και περιόρισε τα βασιλικά προνόμια, βάζοντας τον νόμο άνω του μονάρχη.

 

Επίλογος

Πέρα από τις παραπάνω Ημέρες, οι οποίες ανήκουν στη σφαίρα της Εκπαίδευσης, υπάρχουν και πολλές, πολλές άλλες, κάποιες μάλιστα γιορτάζονται την ίδια μέρα! Πολλοί μεν δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν όχι μόνο Παγκόσμιες ή Διεθνείς Ημέρες αλλά και Εβδομάδες, όπως 1-7 Αυγούστου «Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού», Έτη, π.χ. το 2019 υπήρξε Διεθνές Έτος Ιθαγενών Γλωσσών, ακόμα και Δεκαετίες, όπως αυτή του 2003 με 2012 «Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση του Αναλφαβητισμού: Εκπαίδευση για Όλους». Ανεξαρτήτως όμως αν είναι Παγκόσμιες Ημέρες, Εβδομάδες, Έτη ή Δεκαετίες, όλες έχουν τον ίδιο στόχο· να θυμίσουν και να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινωνία του Ανθρώπου!

 

Πηγή

Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του Ο.Η.Ε.

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος

 

Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Δασκάλα

 

Τάσσος Κυρίκος

Μαθηματικός