Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Μιαρίτης

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Ένα από τα σημαντικότερα και καθημερινά κοινωνικά προβλήματα πλέον είναι η σπατάλη φαγητού. Τόνοι ποσοτήτων φαγητού καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια, είτε ως πρώτες ύλες, είτε επεξεργασμένα. Τα οργανικά υπολείμματα στην καλύτερη περίπτωση συλλέγονται για την παραγωγή βιομάζας κομπόστ. Από τις λαϊκές αγορές, τα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ αλλά και από τα εστιατόρια και τις κουζίνες των σπιτιών τόνοι ωμών φρούτων και λαχανικών καταλήγουν από τα ράφια και τους πάγκους στους κάδους σκουπιδιών στο τέλος της ημέρας. Το πώς θα μπορούσαν να «σωθούν» και να αξιοποιηθούν αυτά τα «καταδικασμένα» φρούτα και να καταλήξουν ως κάτι πρακτικό και καινοτόμο όχι ως φρούτα αλλά ως τσάντα, ας πούμε, είναι το θέμα του σημερινού μας άρθρου. Ας το δούμε.

Η ιδέα

Την ιδέα εμπνεύστηκε μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών της Ακαδημίας Γουίλεμ ντε Κούνινγκ (Willem de Kooning Academy) του Ρότερνταμ, στην Ολλανδία, στα πλαίσια μια εργασίας. Κατέληξαν στη δημιουργία ενός καινούργιου υφάσματος, που θα συνδύαζε φιλικότητα προς το περιβάλλον, οικονομική βιωσιμότητα, καινοτομία αλλά και την επίλυση ενός κοινωνικού ζητήματος της εποχής μας, τη σπατάλη φαγητού. Το κοινωνικό και οικολογικό αυτό θέμα προβλημάτισε έντονα τους φοιτητές και θέλησαν να το εντάξουν στην εργασία τους, ώστε να προσφέρουν ενεργό κοινωνικό έργο.

Μετά από πολλή έρευνα και προσπάθειες κατέληξαν στην κατασκευή ενός νέου φυτικού δέρματος από φρούτα, το Fruitleather (φρουτ-λέδερ). Συγκεκριμένα, το φυτικό αυτό δέρμα παράγεται από τα υπολείμματα φρούτων.

Η διαδικασία

 «Δέρματα» από φρούτα κατά το τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους

Η όλη ιδέα βασίζεται στην παραγωγή ενός φυτικού δέρματος χρησιμοποιώντας υπολείμματα φρούτων, που καταλήγουν στα σκουπίδια από τις βιομηχανίες, τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά. Τα φρούτα που επιλέγονται είναι κυρίως μήλα, πορτοκάλια, νεκταρίνια, μάνγκο και κάποια άλλα. Αρχικά απομακρύνονται οι σπόροι από τους καρπούς και έπειτα κόβονται σε κομμάτια και πολτοποιούνται. Το επόμενο βήμα είναι η διασφάλιση του υλικού. Επειδή πρόκειται για φρούτα και σαπίζουν, για να το αποφύγουν αυτό, βράζουν το υλικό έτσι ώστε να εξουδετερωθούν όλα τα βακτήρια. Κατόπιν ο βρασμένος πολτός απλώνεται σε μια ειδική επιφάνεια και αφήνεται να στεγνώσει. Αφού προσμειχθεί με κάποια άλλα υλικά, η πρώιμη μορφή του τελικού προϊόντος είναι έτοιμη και μοιάζει με δέρμα. Το υλικό αυτό είναι σε φυλλοειδή μορφή και μπορεί να επεξεργαστεί με πολλούς τρόπους καθώς και να περαστεί με βερνίκι, για να χρησιμοποιηθεί. Μπορεί ακόμη και να εκτυπωθεί κάποιο σχέδιο επάνω του.

Ιδιότητες

Το φυτικό δέρμα φρούτων έχει ιδιότητες παρόμοιες με το παραδοσιακό δέρμα. Η υφή, η αντοχή, και η ελαστικότητα αυτού του νέου υλικού είναι παρόμοια με το γνωστό, ζωικής προέλευσης δέρμα. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερο και μοναδικό είναι τα προτερήματα που εμφανίζει όσον αφορά στο καλό του πλανήτη, καθώς πρόκειται για ένα εξ ολοκλήρου φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. Η παρασκευή του δεν απαιτεί παραγωγή πρώτων υλών καθώς πρόκειται για ήδη παραγμένα υλικά και μάλιστα προς απόσυρση, ενώ δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον ούτε κατά την παραγωγή του καθώς όλα γίνονται με φυσικά υλικά και μεθόδους. Δηλαδή, είναι ένα οικολογικό, βιώσιμο φυτικό δέρμα, για του οποίου την παραγωγή δεν χρησιμοποιούνται ζώα ή τοξικά υλικά. Σκεφτείτε επίσης πως όλοι θα μπορούμε να πουλάμε τα περισσεύματα φρούτων μας στο εργοστάσιο της πρώτης ύλης.

Προϊόντα από φυτικό δέρμα από φρούτα

Τσάντα από φυτικό δέρμα από φρούτα

Όντας στο στάδιο της έρευνας ακόμα δεν παρασκευάζονται πολλά προϊόντα από το φυτικό δέρμα από φρούτα. Μέχρι στιγμής κατασκευάζονται τσάντες. Η ομάδα δουλεύει πάνω στη βελτίωση της ποιότητας και των ιδιοτήτων του φυτικού δέρματος, όπως η αδιαβροχοποίηση και η ανθεκτικότητα. Στοχεύει δε στην έναρξη της παραγωγής ρούχων, υποδημάτων και ταπετσαριών για έπιπλα και αυτοκίνητα.

 

Πηγές

Fruitleather Rotterdam

Council of Fashion Designers of America (CFDA) – Fruitleather

Willem de Kooning Academy

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Κωνσταντίνος Μιαρίτης

Μοντελίστ – Πατρονίστ