Σύνταξη άρθρου: Μαρία Γάλλου

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Φωτογραφία: Μαρία Γάλλου

H νεότερη και η σύγχρονη ελληνική ιστορία είναι στενά συνυφασμένη με το φαινόμενο της Διασποράς. Αναμφίβολα, αρκεί να λάβουμε υπόψη τον ρόλο που διαδραματίζουν και διαδραμάτισαν οι απόδημοι Έλληνες, μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τη δημιουργία και την ανάπτυξη του νεοελληνικού κράτους. Ο ρόλος βέβαια των αποδήμων αφορά καθώς και στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη αλλά και στην ιδεολογική συγκρότηση του Ελληνισμού εντός και εκτός των συνόρων. Μετά τη συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους συχνά οι ελληνικές παροικίες του εξωτερικού ήταν σημαντικοί πυλώνες βοήθειας προκειμένου να στηρίξουν την αρχικά μικρή πατρίδα, προπάντων όταν αντιμετώπιζε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Σήμερα οι δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό είναι ιδιαίτερα στενοί. Δεν περιορίζονται μόνο σε ατομικό, οικογενειακό και τοπικό επίπεδο, αλλά υποστηρίζονται συστηματικά και από θεσμοθετημένες υπηρεσίες της χώρας μας –με βάση ειδικό άρθρο του ελληνικού Συντάγματος– και από ομογενειακές οργανώσεις της ίδιας της Διασποράς, που εδώ και χρόνια, συντονίζονται από το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού. Εκτός από αυτά, οι ομογενείς έχουν φροντίσει να κρατούν επαφές με την πατρίδα τόσο με την έκδοση περιοδικών, εφημερίδων, την παραγωγή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών όσο και με τη δημιουργία ιστοτόπων που καταγράφουν την ελληνική πραγματικότητα, μεταφέρουν πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές απόψεις και ειδήσεις και γίνονται φορείς του ελληνικού πολιτισμού απανταχού. Έτσι όσοι ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα μπορούν να ενημερωθούν όπου και αν βρίσκονται. Παρακάτω εμφανίζονται τα μεγαλύτερα Μ.Μ.Ε. της Ομογένειας. Ας τα δούμε:

Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Αυστραλίας

Πηγή: Διαδίκτυο

Ο Ελληνικός Τύπος εμφανίστηκε πολύ νωρίς στην Αυστραλία, ήδη από το 1913 στη Μελβούρνη και λίγο αργότερα στις πόλεις Αδελαίδα και Σύδνεϋ. Στη Μελβούρνη κυκλοφορούσε από το 1913 η «Αυστραλία», από το 1917 η «Σάλπιγξ» και από το 1918 η «Αυστραλίς», ενώ στην Αδελαίδα κυκλοφορούσε από το 1914 η «Ωκεανίς» και στο Σύδνεϋ από το 1921 ο «Παρθενών» και από το 1922 το Εθνικόν Βήμα. Σήμερα οι ομογενείς της Αυστραλίας διαθέτουν στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και εφημερίδες και περιοδικά αλλά και ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Εφημερίδες

O KOSMOS

TA NEA

Κρητικά Νέα της Αυστραλίας

ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΒΗΜΑ

Περιοδικά

Αναγνώστης

Ιστότοποι

Αusgreeknet

NEOS KOSMOS

Ραδιόφωνα

Radio ENA

Radio GEFYRA

SBS Radio-Greek Program

 

Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Γαλλίας

Πηγή: Διαδίκτυο

Το ελληνικό γαλλόφωνο διμηνιαίο περιοδικό ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ εκδίδεται από το 1991. Ο εκδότης Γιάννης Σταυρινός και η συντακτική ομάδα του περιοδικού αποφάσισαν τη δημιουργία ιστοσελίδας με ανακοινώσεις που αφορούν στα νέα όλων των Ελληνικών Κοινοτήτων και Συλλόγων της Γαλλίας, της Ορθόδοξης εκκλησίας, καθώς και όλων των Φιλελλήνων της Γαλλίας. Και τα υπόλοιπα περιοδικά της λίστας απευθύνονται στο ίδιο κοινό, ενώ έχουν στόχο την ένωση έστω και πνευματική των απανταχού Ελλήνων.

BULLETIN DE L’INSTITUT D’ETUDES NEO-HELLENIQUES DE PARIS

Diaspora Grecque – Toutes les infos de la diaspora française

Info-Grèce – Actualité francophone de la Grèce et de Chypre

LE REGARD CRETOIS

AΚΡΟΠΟΛΙΣ

ΔΕΣΜΟΣ

 

Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Μεγάλης Βρετανίας

Πηγή: Διαδίκτυο

Τα ελληνικά μέσα της Μεγάλης Βρετανίας είναι εμπεριστατωμένης άποψης και ενημερωμένα πάντοτε για τις τελευταίες εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η εφημερίδα ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΗ κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη και παρουσιάζει μέσα από τις σελίδες της ειδήσεις και ρεπορτάζ, έρευνες και θέματα για την Κύπρο, την Ελλάδα, τον υπόλοιπο κόσμο και την Κυπριακή παροικία του Λονδίνου στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Η Hellenic Mail είναι εβδομαδιαία ανεξάρτητη εφημερίδα. Και οι Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας διαθέτουν ραδιόφωνο εκτός από τα έντυπα και διαδικτυακά τους μέσα.

Εφημερίδες

ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΗ

Hellenic Mail

Ραδιόφωνο

London Greek Radio

 

Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Γερμανίας

Πηγή: Διαδίκτυο

Τα περισσότερα ελληνικά μέσα της Γερμανίας έχουν ενημερωτικό περιεχόμενο σε θέματα που αφορούν στον Ελληνισμό των παροικιών και αναφέρονται σε θρησκευτικές, πολιτιστικές, εθνικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές, πολιτικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες. Η εφημερίδα Ενημέρωση, για παράδειγμα, έχει πληροφορίες από την Εκκλησία, το Προξενείο, την Κοινότητα, τα Ελληνικά σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσιο και Λύκειο) και τους πολιτιστικούς, εθνικοτοπικούς και άλλους Συλλόγους του Ελληνισμού της Νυρεμβέργης. Ο Ελληνισμός της Γερμανίας είναι πολυπληθής και ακμαίος και αυτό αντανακλάται και στην ποσότητα και ποιότητα του ομογενειακού αυτού Τύπου.

Εφημερίδες

Griechenland Zeitung

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ευρωπολίτης

Ιστότοποι

Εllasnet

Berlin Athen

NeaFon

Πρακτορείο Ειδήσεων Ελληνικών Κοινοτήτων (NAGG)

EXANTAS

Περιοδικά

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δύο όψεις

Ραδιόφωνα

Radio 92,5 FM

Deutsche Welle

 

Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Ολλανδίας

Πηγή: Διαδίκτυο

Τα μέσα ενημέρωσης για τους ομογενείς της Ολλανδίας αν και ολιγάριθμα, είναι δραστήρια και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που απασχολούν τους εκεί Έλληνες, από την πολιτική και τον αγροτουρισμό μέχρι και την οικονομία.

Griekenland Magazine

Τα Γράμματα

Το Λυχνάρι

 

 Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Σουηδίας

Πηγή: Διαδίκτυο

Ο ιστότοπος «Ελληνισμός του Βορρά» παρέχει πληροφορίες χρήσιμες για όλες τις Ελληνικές κοινότητες της Σουηδίας, από πολιτικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στους ομογενείς μέχρι Συνέδρια, που αφορούν στον Ελληνισμό και μπορούν να πάρουν μέρος. Μη λησμονούμε τη σημασία του Ελληνισμού της Σουηδίας για τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ

Ο Ελληνισμός του Βορρά

 

Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Βουλγαρίας

Πηγή: Διαδίκτυο

Πολύ έγκυρη ενημέρωση παρέχει και το Sofia Times Magazine που από το 1997 έχει ξεκινήσει το δραστήριο έργο του της ενημέρωσης. Αξιοσημείωτο ότι στον ιστότοπο του περιοδικού μεταδίδει συγχρόνισμένα και το Greek Web Radio ζωντανά με θέματα επικαιρότητας.

Sofia Times Magazine

Greek Web Radio

 

Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Ρωσίας

Πηγή: Διαδίκτυο

Η Ελληνική εφημερίδα της Ρωσίας γράφεται στα Ρωσικά, αλλά περιέχει θέματα που αφορούν τον Ελληνικό πληθυσμό της Ομογένειας.

Ελληνική Εφημερίδα

Russian.gr

Η Βικιπαίδεια στα Ποντιακά

 

Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Η.Π.Α.

Πηγή: Διαδίκτυο

Καθώς η Ελληνική παροικία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια από τις παλαιότερες, τις μεγαλύτερες και τις πιο ισχυρές με τη δικής της μεγάλη ιστορία, φυσικό και επόμενο είναι να είναι ανάλογα σε ποικιλία και ισχύ και τα Μ.Μ.Ε. τα οποία διαχειρίζεται και της ανήκουν. Εκατοντάδες έντυπα, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί συνθέτουν τον ελληνικό Τύπο των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάποιες μάλιστα από τις εφημερίδες των Ελλήνων έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά, στη μεγάλη αυτή χώρα. Μία ειδική μνεία για την εφημερίδα ο «Εθνικός Κήρυξ» (στα αγγλικά, The National Herald). Είναι ελληνική εφημερίδα της Αμερικής, η οποία βεβαίως έχει το δικό της ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Την αναφέρουμε όμως καθώς είναι από τις πιο παλιές και γνωστές, με μεγάλη κυκλοφορία ελληνικές εφημερίδες της Αμερικής. Ιδρύθηκε στις 2 Απριλίου 1915 στη Νέα Υόρκη από τον Πελοποννήσιο Πέτρο Π. Τατάνη, με αρχισυντάκτη τον Δημήτριο Καλλίμαχο. 

Γενικά στις Η.Π.Α.

Ιστοσελίδες

Omogenia.com

Greeceinworld

 

Εκκλησιαστικά

Ορθόδοξος Παρατηρητής

The Voice of Orthodoxy

 

Νέα Υόρκη

Εφημερίδες

Greek News

Εθνικός Κήρυξ Αγγλική έκδοση NATIONAL HERALD

Hellenic Times

Ραδιόφωνα

AKTINA Productions

Hellas News

Hellenic Public Radio-Cosmos FM 91.5

Hellas FM – International Hellenic Tribune

Greek Broadcasting Network of New York

Ιστοσελίδες / BLOG

Ηellenicvoiceny.com

Greekamericannewsphotoagency.blogspot.com

OrthodoxPhotos.blogspot

GREEKAMERICANNEWSAGENCY.BLOGSPOT.COM

Περιοδικά

NEO

KPHTH Magazine

Τηλεόραση

AKTINA PRODUCTIONS

ANTENNA TV USA

New Greek TV Inc. NGTV

 

Σικάγο

Εφημερίδες

Ελληνική φωνή

Τηλεόραση

Hellenic Heartbeat

 

Φιλαδέλφεια

The Hellenic News of America

 

Καλιφόρνια (Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο)

Εφημερίδες

Hellenic Journal

Ιστοσελίδες

Greek Los Angeles

Greek Reporter

sanfranciscogreeks.com

THE Hellenic Calendar

 

Μασαχουσέτη

Ραδιόφωνα

Grecian Echoes

Ιστοσελίδες

Greekboston.com

Hellenic Communication Service

Hellenic Voice

 

Ουάσιγκτον

The Ahepan

 

Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Καναδά

Ο Ελληνισμός του Καναδά είναι γνωστός για τον μεγάλο του αριθμό που σε κάποιες περιοχές ξεπερνάει και τον τοπικό. Επόμενο είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης της Ομογένειας σε αυτό το σημείο του κόσμου είναι πάμπολα και αφορούν στην τοπική ενημέρωση των δρωμένων και της επικαιρότητας της εκάστοτε περιοχής έκδοσης. Αξιοσημείωτο ότι έχουμε επιρροή και βήμα και στην τηλεόραση του Καναδά.

Το Βήμα

Τα Νέα

The LAND of GODS

Ραδιόφωνα

Hellenic Radio & Media Ltd.

Ελληνικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του Κάλγκαρυ  «Ελληνικές Μελωδίες»

GreekRadio.net

GREEK CANADIAN RADIO STATION

RADIO CENTRE VILLE

Τηλεόραση

Avramis Greek Show

Odyssey Television

CANADIAN HELLENIC BROADCASTING

 

Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Αφρικής

Πηγή: Διαδίκτυο

Ο Ελληνισμός στην Αφρική είναι πολύ μεγάλος και βρίσκεται εκεί ήδη από την αρχαιότητα, διασκορπισμένος σε πολλά σημεία της ηπείρου. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν διάφορα μέσα ενημέρωσης ανά περιοχή που πληροφορούν για τοπικές ειδήσεις και δρώμενα του Ελληνισμού. Σε αυτά τα σημεία το έργο της εκκλησίας, επίσης, είναι πολύ σημαντικό, έτσι υπάρχουν και αρκετοί εκκλησιαστικοί ιστότοποι.

Αιθιοπία

Ιστοσελίδες / BLOG

Hellenic Community of Lubumbashi

Περιοδικά

Αναγνώστης

Εκκλησιαστικά

GREEK ORTHODOX

Ορθόδοξος αμπελώνας

 

Αλεξάνδρεια

Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας

BLOG

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

The Panhellenic Post

 

Νιγηρία

Ιστότοποι

Hellenic Republic Greece in South Africa

Ελληνική Κοινότητα του Ubuntu

BLOG

Ιεραποστολή

 

Όλα τα παραπάνω Μ.Μ.Ε. δεν αποτελούν παρά ένα μέρος του τεράστιου δικτύου, με το οποίο συνδέεται και ενημερώνεται η Ελληνική ομογένεια στον πλανήτη. Σαφώς θα επανέλθουμε και θα παρουσιάσουμε και ό,τι άλλο αξιόλογο έχουν να επιδείξουν οι ομογενείς μας στον τομέα αυτόν.

 

Πηγές

O KOSMOS

TA NEA

Κρητικά Νέα της Αυστραλίας

ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΒΗΜΑ

Αναγνώστης

Αusgreeknet

NEOS KOSMOS

Radio ENA

Radio GEFYRA

SBS Radio-Greek Program

BULLETIN DE L’INSTITUT D’ETUDES NEO-HELLENIQUES DE PARIS

Diaspora Grecque – Toutes les infos de la diaspora française

Info-Grèce – Actualité francophone de la Grèce et de Chypre

LE REGARD CRETOIS

AΚΡΟΠΟΛΙΣ

ΔΕΣΜΟΣ

ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΗ

Hellenic Mail

London Greek Radio

Griechenland Zeitung

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ευρωπολίτης

Εllasnet

Berlin Athen

NeaFon

Πρακτορείο Ειδήσεων Ελληνικών Κοινοτήτων (NAGG)

EXANTAS

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δύο όψεις

Radio 92,5 FM

Deutsche Welle

Griekenland Magazine

Τα Γράμματα

Το Λυχνάρι

ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ

Ο Ελληνισμός του Βορρά

Sofia Times Magazine

Greek Web Radio

Ελληνική Εφημερίδα

Russian.gr

Η Βικιπαίδεια στα Ποντιακά

Omogenia.com

Greeceinworld

 Ορθόδοξος Παρατηρητής

The Voice of Orthodoxy

Greek News

Εθνικός Κήρυξ Αγγλική έκδοση NATIONAL HERALD

Hellenic Times

AKTINA Productions

Hellas News

Hellenic Public Radio-Cosmos FM 91.5

Hellas FM – International Hellenic Tribune

Greek Broadcasting Network of New York

Ηellenicvoiceny.com

Greekamericannewsphotoagency.blogspot.com

OrthodoxPhotos.blogspot

GREEKAMERICANNEWSAGENCY.BLOGSPOT.COM

NEO

KPHTH Magazine

AKTINA PRODUCTIONS

ANTENNA TV USA

New Greek TV Inc. NGTV

 Ελληνική φωνή

Hellenic Heartbeat

The Hellenic News of America

 Hellenic Journal

Greek Los Angeles

Greek Reporter

sanfranciscogreeks.com

THE Hellenic Calendar

Grecian Echoes

Greekboston.com

Hellenic Communication Service

Hellenic Voice

The Ahepan

Το Βήμα

Τα Νέα

The LAND of GODS

Hellenic Radio & Media Ltd.

Ελληνικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του Κάλγκαρυ  «Ελληνικές Μελωδίες»

GreekRadio.net

GREEK CANADIAN RADIO STATION

RADIO CENTRE VILLE

Avramis Greek Show

Odyssey Television

CANADIAN HELLENIC BROADCASTING

Hellenic Community of Lubumbashi

Αναγνώστης

GREEK ORTHODOX

Ορθόδοξος αμπελώνας

Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

The Panhellenic Post

 Hellenic Republic Greece in South Africa

Ελληνική Κοινότητα του Ubuntu

Ιεραποστολή

 

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Μαρία Γάλλου

Φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.