Σύνταξη άρθρου: Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Στον 21ο αιώνα ο σχολικός τύπος, ήτοι οι σχολικές εφημερίδες και τα περιοδικά, έχει γνωρίσει μια περίοδο άνθησης. Αν και αποτελεί ακόμα ένα μερικώς ανεκμετάλλευτο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του σχολείου και της κοινωνίας, υπάρχουν αρκετά σχολεία που δραστηριοποιούνται με την έκδοση σχολικών εφημερίδων, από Δημοτικά σχολεία μέχρι Επαγγελματικά Λύκεια. Στο παρόν άρθρο θα γνωρίσουμε μερικές ψηφιακές εφημερίδες σχολείων τόσο εντός όσο και εκτός της Αττικής, με τους συνδέσμους των ιστοσελίδων να επισυνάπτονται. Ας τις δούμε:

 

Σχολικός Τύπος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η σχολική αυτή εφημερίδα ξεχωρίζει δημοσιεύοντας άρθρα τόσο στην ελληνική γλώσσα όσο και στην αγγλική. Βασικός σκοπός της είναι η ενημέρωση του κοινού για τα σχολικά δρώμενα και τις δράσεις της εκάστοτε τάξης.
Για την αγγλική έκδοση πατήστε εδώ.

 

Αν και έχει εκδώσει ένα τεύχος μέχρι στιγμής, η «Δέκατη Ενημερωτική» κερδίζει τον αναγνώστη με την προσήλωσή της στη λογοτεχνία, καθώς σχεδόν όλα τα άρθρα της αφορούν σε βιβλιοπαρουσιάσεις. 

 

Σχολικός Τύπος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ξεκίνησε το 2018 και στις σελίδες αυτής της εφημερίδας μπορείς να μάθεις για τις σχολικές επισκέψεις και δράσεις των μαθητών αλλά και τα ενδιαφέροντά τους όπως παιχνίδια, μουσική κ.ά..

 

Οι μαθητές του Καματερού μιλούν για την κοινωνία, τη διατροφή, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και φυσικά το σχολείο τους και τη σχολική ζωή.

 

Από τις πιο πλούσιες σε περιεχόμενο και ενεργές σχολικές εφημερίδες. Πάνω από 100 άρθρα για ό,τι απασχολεί τα σημερινά παιδιά: μορφές βίας, διαφορετικότητα, ναρκωτικά, φεστιβάλ, σχολική ζωή κ.ά..

 

Η σχολική εφημερίδα αυτή έχει προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό της δεκάδες άρθρα από το 2014 μέχρι σήμερα. Τους μαθητές-συντάκτες της απασχόλησαν και απασχολούν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων του σχολικού βίου.

 

Η «Σχολική απόδραση» αποτελείται από στήλες όπως «Ψυχαγωγία», «Επιστήμες» μέχρι και «Κριτικές» για όσους θέλουν να μάθουν για βιβλία, ταινίες και παιχνίδια.

 

Με κάθε τεύχος να ξεκινάει με ένα απόφθεγμα, ο αναγνώστης μπορεί να ξεφυλλίσει και να μάθει για την επικαιρότητα, ιστορικά γεγονότα αλλά και δράσεις του σχολείου.

 

Εδώ και 5 χρόνια και 15 πανέμορφα χειροποίητα εξώφυλλα, οι μικροί αρθρογράφοι της «φωνής του Αρχέλαου» έχουν βάλει σκοπό να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για καθετί που συμβαίνει στο σχολείο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Η γυμνασιακή αυτή εφημερίδα είναι η φωνή των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Πολίχνης, οι οποίοι συντάσσουν άρθρα για τα ενδιαφέροντά τους και ευχάριστες πληροφορίες.

 

Με στήλες που ξεκινάνε από «Γενικά» μέχρι «Μαθαίνω τον τόπο μου» οι νέοι δημοσιογράφοι έχουν πολλά να πουν για πολλά θέματα, εκδρομές, τα νέα της σχολικής κοινότητας, συμπεριφορές στο διαδίκτυο και άλλα πάρα πολλά.

 

Ακόμα μια σχολική εφημερίδα της συμπρωτεύουσας για όποιον θέλει να διαβάσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την καποέιρα, την πενικιλίνη και το ηλιακό σύστημα και πολλά άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Ευόσμου.

 

Εδώ και πολλά χρόνια, το Πειραματικό αυτό Γυμνάσιο προσφέρει στους αναγνώστες του πληθώρα πληροφοριών πάνω σε δεκάδες κατηγορίες, από αθλητισμό και λογοτεχνία μέχρι οικολογία και φωτογραφία.

 

Με τρία τεύχη στο ενεργητικό του, το περιοδικό αυτό κερδίζει τους αναγνώστες του με τον απλό και αυθεντικό λόγο των μαθητών περί παιδοψυχολογίας, επιστημών, τεχνών και λογοτεχνίας.

 

Αν και ξεκίνησε μόλις το 2019, τα τεύχη της πραγματεύονται (πέρα από τα γενικά θέματα του σχολικού βίου) δύσκολα ζητήματα περί ηθικής, φιλοσοφίας και θρησκείας.

 

Ενώ συναντάμε σχολεία χωρίς σχολική εφημερίδα, το 8ο ΓΕ.Λ. Πειραιά έχει δύο! Οι καινούργιες αυτές εφημερίδες, Press4Tech και Schooltech8, είναι γεμάτες άρθρα σχετικά με την τεχνολογία, όπως τα ρομπότ, τα βιντεοπαιχνίδια και την τεχνητή νοημοσύνη.

 

Η εφημερίδα αυτή ξεκίνησε το 2016 και από τότε έχει δημοσιεύσει άρθρα επικεντρωμένα στην υγεία, τη σχολική ζωή και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

 

Η εφημερίδα «Αναζητήσεις» δημοσιεύει άρθρα εδώ και 4 χρόνια, άρθρα ποικίλων θεμάτων μη διστάζοντας να αγγίξει και σοβαρά ζητήματα όπως η παιδική φτώχεια και το προσφυγικό ζήτημα.

 

Μια νέα σχολική εφημερίδα που ξεκίνησε μόλις πέρυσι από τους Ηλεκτρολόγους του ΕΠΑ.Λ. και πραγματεύεται θέματα που αφορούν στο αντικείμενο και τη διδακτέα ύλη του ΕΠΑ.Λ..

 

Κυκλοφορεί από το 2012 και, αν και τα θέματά της είναι ως επί το πλείστον μουσικά, σε ενημερώνει για πολλά και διάφορα μέσω των σταθερών στηλών της όπως τα νέα του σχολείου και βιβλιοκριτική, αλλά και συνεντεύξεων και άρθρων για τη σημερινή σχολική, και όχι μόνο, ζωή.

 

Οι νέοι αρθρογράφοι του περιοδικού ασχολούνται τόσο με τη σχολική ζωή όσο και με την εξωσχολική, με σκοπό, όπως λένε οι ίδιοι, να «ταξιδέψουμε σε όλες τις πλευρές της σύγχρονης πραγματικότητας».

 

Φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του σχολείου και κεντρίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών του με την ποικιλία των θεμάτων του, όπως θεατρικές και μουσικές προτάσεις και περιβαλλοντικά άρθρα.

 

Το περιοδικό αυτό περιλαμβάνει τις δραστηριότητες του ομίλου κινηματογράφου του σχολείου ανά τα σχολικά έτη. Επίσης στην ιστοσελίδα, μπορεί να βρει ο αναγνώστης τις εκδόσεις του σχολείου και τα βραβευμένα έργα ενδοσχολικών διαγωνισμών δημιουργικής γραφής.

 

Εδώ και μερικά χρόνια οι «Απόντες» ενημερώνουν το κοινό τους για τα σχολικά νέα, για κοινωνικά και άλλα θέματα μέσα από δέκα, και παραπάνω, κατηγορίες άρθρων.

 

 Η διαδικτυακή σχολική αυτή εφημερίδα είναι η εξέλιξη της παλαιότερης «ΠΕΣΣ…τα», η οποία κυκλοφορούσε από το 2006· σημάδι της δουλειάς, αγάπης και επιμονής των μαθητών και των δασκάλων τους. Σύνδεσμος «ΠΕΣΣ…τα».

 

Επίλογος

Η παρούσα λίστα σχολικών εφημερίδων είναι μεταβλητή καθώς εύκολα μπορούν εφημερίδες να σταματήσουν να εκδίδονται αλλά και νέες να δημιουργηθούν. Η ενασχόληση με τον σχολικό τύπο είναι μια αντικειμενικώς δημιουργική δραστηριότητα, η οποία όμως συνεπάγεται και αντικειμενικές δυσκολίες. Για αυτόν τον λόγο συναντώνται σπανιότερα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και συχνότερα στη Δευτεροβάθμια. Επίσης υπάρχουν πολλές σχολικές εφημερίδες, οι οποίες ξεκίνησαν μεν, όμως σταμάτησαν αμέσως, έχοντας εκδώσει ένα τεύχος μόνο με μερικά άρθρα, χωρίς ένδειξη ιδιαίτερης προσπάθειας και φροντίδας και δεν αποτελούν την καλή και ζητούμενη έξωθεν μαρτυρία για το σχολείο που τις εκδίδει.

Οι σχολικές εφημερίδες, που έχουμε παραθέσει, εκδίδονται με υπομονή και επιμονή των μαθητών και των δασκάλων/καθηγητών τους για να αποδείξουν στην κοινωνία ότι η μαθητική κοινότητα έχει φωνή, έχει άποψη και οφείλουμε να την ακούσουμε!

 

 

Ηλ. ταχ.: [email protected]

Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Δασκάλα