Σύνταξη άρθρου: Μαριάνθη Ζαχαράκη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Δέντρα ευκαλύπτων

Ένα στοίχημα και ζητούμενο στη βιομηχανία των πρώτων υλών, η οποία τροφοδοτεί τη βιομηχανία του ενδύματος/υποδύματος και του αξεσουάρ, είναι η επινόηση νέων υφασμάτων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ανάμεσα σε αυτά, κυρίαρχη θέση έχει και η μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος κατά την παραγωγή του προϊόντος που δίνει την πρώτη ύλη ή κατά την κατεργασία της ύλης αυτής. Ένα τέτοιο υλικό/ύφασμα είναι το ύφασμα από ξύλο ευκαλύπτου. Ας το δούμε.

Από τι φτιάχνεται

Επί του παρόντος παράγεται στην Αυστρία από φυσική κυτταρίνη που εξάγεται από τον ξυλοπολτό, συγκεκριμένα, των ευκαλύπτων. Τα δέντρα αυτά καλλιεργούνται σε ειδικά αγροκτήματα, για τα οποία χρησιμοποιούνται εκτάσεις που δεν είναι κατάλληλες για καλλιέργειες τροφίμων αλλά ούτε προσφέρονται για βοσκοτόπια καθώς ο ευκάλυπτος είναι δέντρο που αναπτύσσεται γρήγορα και έχει μικρές απαιτήσεις.

Πώς παράγεται η ίνα από κυτταρίνη ευκαλύπτου

Μέσα από μια διαδικασία «λυοκυττάρωσης» (lyocell) με ταχεία περιστροφή του υδαρούς πολτού (στην ουσία βγάζουμε τα υγρά από τα ιζήματα του πολτού) και στέγνωσή του, μέσα από «τρυπητήρι» εξάγεται η ίνα. Κατά την εξαγωγή της εκτίθεται σε ρεύμα αέρα, ώστε να τεθούν σε σειρά τα κύτταρα της ίνας. Αυτό δίνει στο υλικό τη χαρακτηριστική του αντοχή και την υφή μεταξιού. Βέβαια υπάρχουν και άλλα στάδια κατά τη διαδικασία, όμως αυτά είναι τα βασικά.

Πρόκειται για πολύ γερή ίνα, βάφεται εύκολα, είναι αδιάβροχη και στεγνώνει εύκολα. Δεν απαιτούνται αποχρωματικά χημικά κατά την επεξεργασία της. Για αυτόν τον λόγο βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλέον φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία παραγωγής και τεχνολογίας νέας πρώτης ύλης. Κατατάσσεται στην κατηγορία του ρεγιόν υφάσματος.

Ύφασμα από ίνες ευκαλύπτου

Προϊόντα από ίνα ευκαλύπτου

Αυτή η ευέλικτη ίνα χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος ανδρικής και γυναικείας  ένδυσης καθώς και σε υφάσματα επιπλοποιίας και είδη σπιτιού, όπως πετσέτες και σεντόνια.

Ρούχα φτιαγμένα από ύφασμα από ίνες ευκαλύπτου

Χαρακτηριστικά υφασμάτων από ευκάλυπτο

Μπορούμε να το βρούμε και σε μείξη με άλλες πρώτες ύλες, όπως μαλλί, βαμβάκι, λινό, μετάξι κ.ά., όπου αποκτά πρόσθετες ιδιότητες και συμπεριφορές. Όσον αφορά στην ένδυση, πρόκειται για ένα ύφασμα πολυτελές και ιδιαίτερα κολακευτικό, το οποίο αποδίδει πολύ όμορφες πτυχώσεις στο σώμα.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί με τις ονομασίες Tencel και Excel και ως τύπος χρησιμοποιείται ο όρος Lyocell.

 

Πηγή

Tencel

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Κωνσταντίνος Μιαρίτης