Σύνταξη άρθρου: Λίνα Ριζκάλα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

Η κυρία Ριζκάλα είναι μελετητής της Ιστορίας της Τέχνης

Ο περισσότερος κόσμος έχει ακούσει για το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art –The Met για συντομία στα αγγλικά-) και κάποιοι τυχεροί το έχουν επισκεφθεί. Η φήμη του βεβαίως είναι μεγάλη και η αξία του εγνωσμένη, σε κάθε περίπτωση.

Αυτό που δεν είναι όμως ευρέως γνωστό, είναι πως το εν λόγω μουσείο έχει μία (από τις πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, με τις οποίες λειτουργεί στον ψηφιακό κόσμο) ιστοσελίδα, όπου είναι διαθέσιμα προς ανάγνωση και «κατέβασμα» (download) 50 χρόνια δημοσιεύσεων. Αυτό σημαίνει βιβλία και κατάλογοι, σε πολλές περιπτώσεις ιδιαιτέρως ακριβά ή σπάνια πια, άφθονα και εντελώς δωρεάν.

 

Η αξιολόγηση του Μουσείου

Το μουσείο αυτό εδρεύει στη Νέα Υόρκη, είναι το μεγαλύτερο των Η.Π.Α. και ιδρύθηκε το 1872. Σύμφωνα μάλιστα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μουσείων (http://museums.eu/highlight/details/105664/the-most-visited-museums-in-the-world ) το μουσείο δέχεται πάνω από 6.000.000 επισκέπτες ετησίως και συγκαταλέγεται στα πρώτα πέντε μουσεία του κόσμου σε επισκέψεις, με πρώτο το Λούβρο καθώς αυτό δέχεται 9 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

 

Τι περιέχει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης

Εκθέματα, Συλλογές και Εκθέσεις

Η συλλογή του καλύπτει το διάστημα από την κλασσική αρχαιότητα (5ος π.Χ. αιώνας) έως τη σύγχρονη εποχή και είναι διαχωρισμένη γεωγραφικά και θεματολογικά. Κάθε περιοχή του πλανήτη, κάθε ιστορική περίοδος, κάθε καλλιτεχνικό κίνημα εκπροσωπείται με μεγάλη πληρότητα και με κορυφαία αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης, τεχνουργήματα και τεκμήρια. Μόνη η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 2.000.000 εκθέματα. Οι συλλογές του εμπλουτίζονται διαρκώς και, αν συνυπολογιστούν οι περιοδικές εκθέσεις με δάνεια εκθέματα, ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά πολύ.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο στο διαδίκτυο

O ιστότοπος του μουσείου είναι καταπληκτικός, όπως εύκολα διαπιστώνεται.

• Το χρονολόγιο της Ιστορίας της Τέχνης βάσει των εκθεμάτων του Μητροπολιτικού Μουσείου

Εδώ μπορείτε να δείτε το χρονολόγιο της Ιστορίας της Τέχνης διαχωρισμένο ανά περιοχή, είδος, εποχή αλλά και με άλλα κριτήρια. Μια πραγματική σπουδή στη γέννηση και την εξέλιξη της Τέχνης: https://www.metmuseum.org/toah/chronology/#!?time=all&geo=all.

 

• Κατάλογοι και βιβλία του Μητροπολιτικού Μουσείου, η ψηφιοποίησή τους

Τη σπουδαία δουλειά ψηφιοποίησης των δημοσιεύσεών του (κατάλογοι, μελέτες, βιβλία, μπροσούρες και αφίσες) θα τη βρείτε εδώ: https://www.metmuseum.org/art/metpublications, όπου μπορείτε είτε να περιηγηθείτε και να «χαθείτε» ανάμεσα σε περίπου 600 τίτλους και 400.000 εικόνες ή να αναζητήσετε ό,τι χρειάζεστε με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.

• Εκπαίδευση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει η σειρά Δημοσιεύσεων για Εκπαιδευτικούς (υπό τον τίτλο: Educator Publications) με παρουσιάσεις έργων, προτάσεις για σκέψη , στοχασμό, συζήτηση. Εξυπακούεται πως δεν αφορά μόνο σε εκπαιδευτικούς….

Από εμάς δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια. Εσείς ξεκινήστε τον ψηφιακό σας περίπατο σε αυτό το μοναδικό ίδρυμα Τέχνης, αξίζει τον χρόνο σας!

Πηγές