Ο σχεδιαστής μόδας
Σύνταξη άρθρου: Μαριάνθη Ζαχαράκη
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Τι ακριβώς είναι ο σχεδιαστής μόδας;
Ο σχεδιαστής μόδας είναι καταρχήν δημιουργός. Η δουλειά του απαιτεί έμπνευση, ταλέντο και πολύ – πολύ μεγάλη εργατικότητα. Αυτά όμως δεν αρκούν. Ο σχεδιαστής ρούχων απαιτείται να έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου. Επιπλέον να έχει όραμα. Τέλος, να έχει επαγγελματισμό, να είναι τυπικός και σχολαστικός. Αυτά είναι τα πάγια προσόντα ενός σχεδιαστή μόδας. Από εκεί και πέρα χρειάζεται επιμονή, φαντασία, τόλμη, γνώση των ανθρώπων. Ακόμη απαιτούνται τεχνικές ικανότητες, παρατηρητικότητα στη λεπτομέρεια, ικανότητα λειτουργίας στην ομάδα. Πιο πολύ όμως χρειάζεται ουσιαστική, υπαρκτική θα λέγαμε, σχέση με το αντικείμενο.
Οι ειδικότητες γύρω από τον σχεδιαστή ρούχων
Το επάγγελμα αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέσω της συνεργασίας με άλλα επαγγέλματα του κλάδου. Αυτά είναι:
- Πατρονίστ. Ο/η πατρονίστ έχει ως αποστολή να αποδώσει το πατρόν, σύμφωνα με το οποίο θα κοπεί στη συνέχεια το ύφασμα. Το πατρόν είναι το σχέδιο του ρούχου πάνω σε χαρτί.
- Ράφτες. Οι ράφτες έχουν ως δουλειά να συναρμολογήσουν, με τη μέθοδο της ραφής και κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες, τα κομμένα κομμάτια του υφάσματος.
- Σιδερωτές. Οι σιδερωτές έχουν ως δουλειά να γνωρίζουν με ποιον τρόπο σιδερώνονται τα διάφορα είδη υφάσματος και πώς προβάλλεται σωστά η φόρμα του ρούχου.
- Στυλίστες. Οι στυλίστες έχουν ως δουλειά να επιλέγουν το θέμα και τον συνδυασμό ρούχων, αξεσουάρ, μακιγιάζ, παπουτσιών κ.ο.κ. σε μία επίδειξη μόδας, σε μία παρουσίαση ή σε μία φωτογράφηση ή διαφημιστικό γύρισμα.
- Φωτογράφοι. Οι φωτογράφοι έχουν ως δουλειά να αποτυπώσουν με τον φακό τους την τελική εικόνα της παρουσίασης, όπως αυτή θα προωθηθεί στα Μ.Μ.Ε. και στο κοινό.
- Τα μοντέλα. Τα μοντέλα έχουν ως δουλειά να φορούν και να αναδεικνύουν τα ρούχα.
Οι ειδικότητες αυτές απαιτούν ταλέντο και επαγγελαματισμό επίσης. Είναι άκρως απαραίτητες για να ολοκληρωθεί το όραμα και το έργο του σχεδιαστή μόδας και συντελούν, ώστε το ρούχο, το κόσμημα ή το αξεσουάρ να βρει τον τελικό του προορισμό, που είναι η ντουλάπα μας. Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιαστής όμως είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός κρίκος από όλους, καθώς είναι εκείνος που δημιουργεί και καθοδηγεί τους υπολοίπους συνεργάτες του, ώστε ό,τι έχει σχεδιάσει, να φτάσει στην τελική και επιθυμητή μορφή του, που είναι και προϊόν και έργο τέχνης συνάμα.
Είναι όλοι οι σχεδιαστές μόδας το ίδιο;
Συνήθως ο καθένας είναι εξειδικευμένος σε ένα μέρος του όλου, δηλαδή στο ρούχο, στο παπούτσι/υπόδημα, στο κόσμημα κ.ο.κ. . Υπάρχουν φυσικά και κάποιοι που μπορεί να ασχολούνται με παραπάνω από έναν τομέα ή και να επεκτείνονται και πέρα από το ένδυμα.
Υπάρχουν επίσης σχεδιαστές μόδας, που επιλέγουν να ασχοληθούν με την επιμέλεια του ντυσίματος σε θεατρικές παραστάσεις, σε κινηματογραφικές ταινίες η σε τηλεοπτικές εκπομπές. Οι ενδυματολόγοι μόδας, όπως ονομάζονται, πολλές φορές καλούνται ανάλογα με το περιεχόμενο του θεατρικού ή κινηματογραφικού έργου, να μελετήσουν και να ανατρέξουν στο ντύσιμο παλαιότερων εποχών και να το αποδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι οι σχεδιαστές, που δουλεύουν σε ομάδες καθώς εργάζονται για μεγάλες εταιρείες έτοιμου ενδύματος.
Οι αρμοδιότητες του σχεδιαστή μόδας
- Δημιουργία σχεδίου.
- Επιλογή υφάσματος.
- Επιλογή χρωμάτων.
- Σύνταξη αναλυτικού εντύπου παραγωγής του ρούχου, του αξεσουάρ ή του παπουτσιού με όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την υλοποίησή του. Αυτές είναι το μεγεθολόγιο, οι μηχανές που θα χρησιμοποιηθούν, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, το ύφασμα που θα χρησιμοποιηθεί, οι τεχνικές λεπτομέρειες κ.λπ. .
- Μετά και την ολοκλήρωση της συλλογής, ο σχεδιαστής συγκαλεί σε σύσκεψη τα άλλα μέλη της ομάδας του, προκειμένου να γίνει μία συνολική παρουσίαση, επανεξέταση σχεδίων, προσθήκες, αφαιρέσεις και γενικότερα συζήτηση προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.
- Έρευνα αγοράς προκειμένου να ενημερωθεί για τις ανάγκες του καταναλωτή, στον οποίο και απευθύνεται το νέο κάθε φορά προϊόν.
Ο Σχεδιαστής μόδας ως επάγγελμα
Σύμφωνα με έρευνα, το 1/4 των σχεδιαστών μόδας δημιουργεί δική του εταιρεία, ενώ τα 3/4 απασχολούνται σε εταιρείες κατασκευής και εμπορίας ενδυμάτων και αξεσουάρ. Σαν νέος σχεδιαστής πιθανόν κάποιος να χρειαστεί να δουλέψει ως βοηθός κάποιου με περισσότερη εμπειρία για κάποια χρόνια. Έτσι θα αποκτήσει και αυτός την απαραίτητη εμπειρία και θα είναι σε θέση να αναλάβει χρέη επικεφαλής σχεδιαστή, όταν μιλάμε για μεγάλες εταιρείες, ή να ανοίξει τη δική του.
Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα ως προς το θέμα των ωρών εργασίας και σίγουρα δεν μπορεί να ασκηθεί με μερική απασχόληση. Οι ημερομηνίες παραδόσεων των συλλογών είναι συγκεκριμένες και πρέπει να τηρούνται, για να υπάρχει ομαλή συνέχεια με τις επιδείξεις μόδας, τις παραδόσεις στα καταστήματα κ.τλ. . Επιπλέον ο σχεδιαστής μόδας θα πρέπει να είναι διαθέσιμος και να μπορεί να ταξιδεύει συχνά καθώς πρέπει να παρακολουθεί εκθέσεις ρούχων, υφασμάτων, τάσεων, επιδείξεις μόδας και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο, για να μη μένει εκτός του πνεύματος της αγοράς αλλά και για να προαγάγει τη δουλειά του.
Η εκπαίδευση ενός σχεδιαστή ρούχων
Η εκπαίδευση γίνεται σε σχολές και η διάρκεια των σπουδών είναι 2-3 χρόνια. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν σχέδιο, πατρόν, ραπτική, ιστορία κοστουμιού, σχεδίαση σε υπολογιστή, μαθήματα σχετικά με το επικοινωνιακό κομμάτι της μόδας κ.ά. .
Στην Ελλάδα οι σχολές μόδας βρίσκονται όλες στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Κάποιες από αυτές συμπληρώνουν πολλά χρόνια λειτουργίας και είναι μόνο για μόδα, όπως η σχολή «Βελουδάκη», η «Zer-Fam», η «Pan Sik» και οι νεότερες «Fashion Workshop», «Athens Fashion Club», «Romina Karamanea». Κάποιες είναι όμιλοι σπουδών που συμπεριλαμβάνουν και τη μόδα, όπως οι «ΑΚΤΟ», «ΙΕΚ-ΔΕΛΤΑ», με υποκαταστήματα και στις δύο πόλεις.
Οι σχολές μόδας σύμφωνα με τον νόμο και το: Οδηγοί ειδικοτήτων Ι.Ε.Κ. του Ν.4186/2013, ανήκουν στην κατηγορία των Ι.Ε.Κ. και πολύ σωστά ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς ως Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών.
Υπάρχουν επίσης διάσημες σχολές μόδας σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Είναι αρκετά δύσκολο να γίνει δεκτός κάποιος αλλά αξίζει όποιος ενδιαφέρεται και έχει τη δυνατότητα, να προσπαθήσει, καθώς κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά από εκπαιδευτικής άποψης. Φυσικά είναι σχολές κύρους και αποτελούν ιδιαίτερο πρόκριμα στην επαγγελματική εξέλιξη των σπουδαστών τους. Μερικές απο αυτές τις σχολές είναι:
- London College of Fashion (Λονδίνο)
- Central Saint Martins (Λονδίνο)
- Fashion Institute of Technology (Νέα Υόρκη)
- ESMOD (Παρίσι)
- Royal College of Art (Λονδίνο)
- Instituto Marangoni (Μιλάνο)
- Parsons (Νέα Υόρκη)
- Polimoda (Φλωρεντία).
Επίλογος
Το επάγγελμα του σχεδιαστή ρούχων είναι ιδιαιτέρως προβεβλημένο στις μέρες μας. Πίσω όμως από τα φώτα και την προβολή κρύβεται η πολλή και σκληρή εργασία, που απαιτείται για να δημιουργηθεί όλη αυτή η ομορφιά. Καλό είναι λοιπόν, όποιος το διαλέξει, να το κάνει ΜΟΝΟ για τους σωστούς λόγους. Η αγάπη για το επάγγελμά μας, όποιο κι αν είναι αυτό τελικά, μπορεί να μας κάνει τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους, ανεξαρτήτως αν θα γίνουμε ποτέ διάσημοι. Μόνο η αγάπη μας αυτή μπορεί να αντισταθμίσει τη σωματική και νοητική κούραση, που κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει ως εργαζόμενος και μάλιστα τόσο σκληρά όσο ο σχεδιαστής μόδας.
Ηλ.Ταχ.: [email protected]
Μαριάνθη Ζαχαράκη
Σχεδιάστρια Μόδας
Κώστας Μιαρίτης
Μοντελίστ – Πατρονίστ