Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια άρθρου: Περίανδρος Καράλης

 

Το γραφείο του Παλαμά, ανασυστημένο όπως ακριβώς ήταν, στους σύγχρονους χώρους του Ιδρύματος

Ένα από τα αμιγώς λογοτεχνικά και φιλολογικά ιδρύματα της Αθήνας είναι το Ίδρυμα Κωστής Παλαμάς στην οδό Ασκληπιού 3, στο κέντρο της πόλης. Τέτοια ιδρύματα δεν σπανίζουν αλλά και δεν απαντώνται συχνά. Οι απόγονοι και οι κληρονόμοι πολλών μεγάλων συγγραφέων και ποιητών έχουν ιδρύσει φορείς, οι οποίοι διαφυλάττουν και προάγουν το έργο και την πνευματική παρακαταθήκη του δημιουργού στον οποίο αναφέρονται. Τέτοιο είναι και το ίδρυμα του σημερινού μας άρθρου.

Ο Παλαμάς, αν και Μεσολογγίτης, υπήρξε εμβληματική μορφή για την Αθήνα και το σπίτι του τοπόσημο για την πόλη. Ποιος νέος αγαπών τα της ποίησης και τα του λογοτεχνικού λόγου δεν περνούσε βράδυ ή νύχτα βαθιά, από το νεοκλασικό τότε της Ασκληπιού 3, ώστε να δει να τρεμοφέγγει «η λάμπα του Παλαμά»; Ποιος επίσης παραγνωρίζει το μέγεθος και τη σημασία για τους τότε Αθηναίους της κηδείας του/διαδήλωσης το μαύρο 1943, στην καρδιά της Κατοχής; Ο Παλαμάς σημαία της πόλης.

Αν επισκεφθεί κανείς το Ίδρυμα Κωστής Παλαμάς, θα δει την πλούσια βιβλιοθήκη και πολλές από τις ιδιόγραφες σημειώσεις του Παλαμά. Και παρήγορο είναι πως τελευταίο καιρό επισκέπτονται τους χώρους του εκπαιδευτικοί και μαθητές για μια πιο ουσιαστική γνωριμία με τον συγγραφέα του «Δωδεκάλογου του Γύφτου».

Ένα από τα ιδιόγραφα σημειωματάρια του Παλαμά, όπως εκτίθεται στις προθήκες του Ιδρύματος

Μία παρατήρηση

Καθώς η Αθήνα είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του Βιβλίου μία καλή πρακτική θα ήταν όλα τα ιδρύματα που αφορούν σε λογοτέχνες και ποιητές, είτε μεμονωμένα είτε σε δίκτυο, να εκπροσωπηθούν και να λάβουν μέρος με δράσεις εξωστρέφειας. Είναι μία μοναδική ευκαιρία να μάθει (ξανά, καθώς στον καιρό τους έχαιραν εκτίμησης στους ευρωπαϊκούς λογοτεχνικούς κύκλους) η Ευρώπη την ύπαρξη των λογοτεχνών μας και της ελληνικής λογοτεχνίας. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν αυτό θα γίνει.

Η έδρα του «Ιδρύματος Κωστής Παλαμάς», στην οδό Ασκληπιού 3 στο κέντρο της Αθήνας. Στο σημείο αυτό υπήρχε άλλοτε το νεοκλασσικό σπίτι του Κωστή Παλαμά

Πηγή

Ίδρυμα Κωστής Παλαμάς

 

 

Ηλ. Ταχ.: info@athinodromio.gr

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος