Σύνταξη άρθρου: Ευθύμης Κυρίκος

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Η Διεθνής Αστρονομική ‘Ενωση γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Η Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος συμμετέχει στους εορτασμούς αυτούς, οι οποίοι ως σκοπό έχουν την εκτέλεση αστρονομικών παρατηρήσεων και τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης που αφορά στον κλάδο της αστρονομίας και της αστροφυσικής. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση απαριθμεί σχεδόν 14.000 αστρονόμους που ανήκουν σε πάνω από 100 εθνικότητες και προέρχονται από περισσότερες από 80 χώρες. Πρωταρχικός σκοπός της ένωσης αυτής ήταν και είναι η διεθνής συνεργασία στον τομέα της αστρονομίας καθώς και η διάχυση των αστρονομικών ανακαλύψεων στην ευρεία εκπαίδευση με ή χωρίς εκλαϊκευσή τους.

Η Διεθνής Αστρονομική ‘Ενωση αποτελεί τη μόνη εξουσιοδοτημένη Αρχή ονοματοδοσίας. Συνιστά δηλαδή τον μόνο αρμόδιο οργανισμό που δίνει ή και κατοχυρώνει ονόματα στα ουράνια σώματα που ανακαλύπτονται. Τα ονόματα αυτά είναι συνήθως ή αύξοντες κωδικοί ή ονόματα αστρονόμων και αστροφυσικών ή και μάλιστα στην πλειονότητά τους ονόματα από την ελληνική μυθολογία και όχι μόνο.

Πολύ ενδιαφέρον έχει βέβαια πως ο αιώνας αυτός, που πέρασε, υπήρξε αιώνας της αστρονομίας από πολλές απόψεις, στην τέχνη (Ιούλιος Βερν), στην εξέλιξη εργαλείων και τεχνικών (από το απλό τηλεσκόπιο, στο ραδιοτηλεσκόπιο και το τηλεσκόπιο Hubble) αλλά και εν τέλει στη συνεργασία πάρα πολλών κλάδων και παρεμφερών και φαινομενικά ξένων μεταξύ τους. Μη λησμονούμε φυσικά και τις μεγάλες θεωρίες που διατυπώθηκαν στον αιώνα αυτό, όπως η Θεωρία της Σχετικότητας, η Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, η Θεωρία των Υπερχορδών και οι Μαύρες Τρύπες.

Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα λαμβάνουν χώρα διάφορες δράσεις και δραστηριότητες για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Διεθνούς Αστρονομικής ‘Ενωσης. Για περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις αυτές αλλά και για τη Διεθνή Αστρονομική ‘Ενωση μπορεί κανείς να περιηγηθεί την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης.

 

Πηγές

 

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Ευθύμης Κυρίκος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ειδικός Αυτοματισμού και Ρομποτικής