Σύνταξη άρθρου: Μαριάνθη Ζαχαράκη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Μπουφάν γνωστής αλυσίδας ρούχων από, το οποίο έχει προέλθει από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια (PET)

Πρόκειται για πολυεστερική ίνα φτιαγμένη αποκλειστικά από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο). Η ίνα δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. από την εταιρεία Wellman Inc. .

Από το συγκεκριμένο υλικό πλαστικών μπουκαλιών φτιάχνονται κυρίως γιλέκα, ζακέτες, αξεσουάρ και κουβέρτες. Επίσης χρησιμοποιείται σε υφάσματα τύπου φλις (fleece). Τα υφάσματα αυτά είναι ελαφριά, μαλακά και ζεστά. Χρησιμοποιούνται ακόμη και για την κατασκευή χαλιών αλλά και ως γέμιση σε πανωφόρια (μπουφάν), μαξιλάρια, παπλώματα και στρώματα.

Η διαδικασία

Η διαδικασία ξεκινά με τη συλλογή των πλαστικών μπουκαλιών. Στη συνέχεια διαχωρίζουν τα πλαστικά αυτά μπουκάλια αναλόγως το χρώμα τους. Κατόπιν αφαιρούνται τα καπάκια και οι ετικέτες και τα μπουκάλια αποστειρώνονται. Ύστερα συνθλίβονται και κόβονται σε νιφάδες. Αυτά τα μικρά κομματάκια πλαστικού μπαίνουν σε μεγάλα καζάνια, όπου λιώνουν και προκύπτει ένα πηχτό υγρό. Με τα κατάλληλα μηχανήματα το υγρό εξωθείται από μικρές τρύπες, όπως αυτές του ντους στο μπάνιο μας, και μας δίνει πολυεστερικές ίνες. Μετά αυτές τεντώνονται για να παραγάγουν λέπτυνση και αντοχή. Οι ίνες, που σε αυτήν τη φάση είναι κυματιστές, κόβονται σε μικρά κομματάκια, γίνονται δεμάτια και αποστέλλονται σε βιομηχανίες υφασμάτων, προκειμένου να υφανθούν σε ύφασμα.

Επίλογος

Όλοι γνωρίζουμε το μεγάλο πρόβλημα που αποτελούν για το περιβάλλον τα πάσης φύσεως πλαστικά απορρίμματα (πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες, είδη καθημερινής χρήσης). Το να ανακυκλώνονται τα πλαστικά μπουκάλια σημαίνει πως αφαιρείται από τα σκουπίδια, που κατακλύζουν τον πλανήτη, ένα σημαντικό μέρος του όγκου τους. Επιπλέον με το να φοράμε ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά γενικότερα μετριάζονται οι χρήσεις γης για την καλλιέργεια φυτών για τη βιομηχανία του ενδύματος. Αυτό σημαίνει λιγότερο πόσιμο νερό στους αγρούς, λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα στους υδροφόρους ορίζοντες, μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και ρύπανση κατά την μεταφορά των πρώτων υλών. Φυσικά ο κατάλογος των ωφελημάτων δεν τελειώνει εδώ. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία του ενδύματος/υποδήματος βαδίζει προς μια νέα αντίληψη για την προστασία του περιβάλλοντος!

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Kωνσταντίνος Μιαρίτης

Μοντελίστ – Πατρονίστ