Σύνταξη άρθρου: Ελευθερία Κρασσά

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελεί το είδος επιχειρηματικότητας με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία η ένταξη των γυναικών στον επιχειρηματικό κλάδο, βοήθησε στην ανάπτυξη του ίδιου του κλάδου σε όλες τις παραμέτρους του, στην οικονομική ανάπτυξη σε επίπεδο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και στην αύξηση του δείκτη Α.Ε.Π. παγκοσμίως. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό γυναικών που επιδίδονται στο επιχειρείν συνεχίζει να είναι εμφανώς μικρότερο με το αντίστοιχο των ανδρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020, το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνταν στον τομέα της επιχειρηματικότητας ήταν μόλις το 6,7% επί του συνόλου των επιχειρηματιών.

Η ιστορία της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Η ένταξη των γυναικών στην επιχειρηματικότητα γίνεται πιο διαδεδομένη από τον 19ο αιώνα και έπειτα. Αυτό δε σημαίνει ότι πριν δεν υπήρχαν γυναίκες επιχειρηματίες. Όμως τον 19ο αιώνα, με τον σταδιακό εκδημοκρατισμό των κοινωνιών, η γυναικεία επιχειρηματικότητα, ως όρος, άρχισε να γίνεται όλο και πιο αποδεκτός από τις δυτικές κοινωνίες πρώτα και σε όλον τον πλανήτη σταδιακά. Ιστορικοί σταθμοί που καθιέρωσαν τη συμμετοχή της γυναίκας στο επιχειρείν εκείνη την περίοδο ήταν:

Η τεράστια ανάπτυξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, στον οποίο απασχολούνταν κυρίως οι γυναίκες. Η συμμετοχή τους ήταν ενεργή από τους προηγούμενους αιώνες, ιδιαίτερα τον 18ο. Τον 19ο όμως με την πλανητική ανάπτυξη του ευρωπαϊκού εξαγωγικού εμπορίου υφασμάτων, οι γυναίκες πήραν στα χέρια τους μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Η κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Ενδεικτικά: Καναδάς (1917), Γερμανία (1918), Ελλάδα (1952).

Η ίδρυση της Διεθνούς Συμμαχίας Γυναικών, στο Βερολίνο της Γερμανίας (1944), με στόχο τα ισότιμα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών.

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι αποτέλεσαν εφαλτήριο για την ένταξη των γυναικών σε περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους, στους οποίους απασχολούνταν αποκλειστικά άντρες. Αυτό συνέβη γιατί, με τις φοβερές απώλειες που υπέστη κάθε χώρα κατά τους πρωτοφανείς σε καταστρεπτικότητα και φονικότητα πολέμους, οι γυναίκες χρειάστηκε να καλύψουν τις θέσεις εργασίας αλλά και διεύθυνσης των επιχειρήσεων, που άφησαν οι εκατομμύρια άνδρες κατά τη στράτευσή τους αλλά και μετά το τέλος του πολέμου. Οι περισσότεροι από τους άνδρες που επέστρεψαν ήταν σοβαρά τραυματισμένοι και ανίκανοι για εντατική εργασία. Και δε γύρισαν πολλοί…

Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι την περίοδο 1960-1970, με την τεράστια αύξηση του αριθμού των διαζυγίων, πολλές γυναίκες χρειάστηκε να αναλάβουν τον διπλό ρόλο της εργαζόμενης μητέρας. Η κοινωνία όμως είχε αντιληφθεί την αξία των γυναικών επιχειρηματιών και οι κρατικοί φορείς ενίσχυαν πλέον αυτήν την κατηγορία γυναικών με κάθε τρόπο. Ας δούμε τα στατιστικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στατιστικοί πίνακες της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

 

Οι ενδείξεις είναι επί του ποσοστού του πληθυσμού. Η σύγκριση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. βεβαίως δεν είναι ενδεικτική καθώς υπάρχουν χώρες με βαριά βιομηχανία και οικονομίες που βασίζονται στην παροχή υπηρεσιών. Δίνουν όμως σαφή εικόνα του ποσοστού των γυναικών επιχειρηματιών.

Στατιστικά Στοιχεία Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις το 2012, το 29% των εν ενεργεία επιχειρηματιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν γυναίκες. Μάλιστα, οι πέντε χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά γυναικείας επιχειρηματικότητας εκείνη τη χρονιά ήταν: η Ελλάδα, η Αλβανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Κροατία.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετοί φορείς που ασχολούνται με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και υποστηρίζουν ποικιλοτρόπως τις γυναίκες επιχειρηματίες. Είναι:

 

Πηγές

  1. ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – Γραφείο Ισότητας
  2. Global Entrepreneurship Monitor
  3. Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας
  4. WEgate
  5. ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – Εισήγηση: Γεωργίου Κασιμάτη, Προέδρου Ε.Β.Ε.Π. και Κ.Ε.Ε.Ε. με θέμα : «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ελευθερία Κρασσά

Φοιτήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ο.Π.Α.

 

Αγάθη Πατσιούδη

Δασκάλα – Ειδικός επί των Διαταραχών Λόγου – Ειδικευμένη σε θέματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο