Σύνταξη: Κωνσταντίνος Ουρανός

Σκλάβα προς πώληση, Χοσέ Χιμένεθ Αράντα, 1897, Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη. Ο πίνακας αυτό είναι χαρακτηριστικός της αντίληψης που κυριαρχούσε στον ευρωπαϊκό κόσμο για την τύχη των αιχμαλώτων στα σκλαβοπάζαρα. Χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας ως εξώφυλλο του βιβλίου του Γιώργου Γεωργή

Οι αιχμάλωτοι και οι αγνοούμενοι της Επανάστασης του 1821, είναι ένα σοβαρό θέμα. Η πλευρά αυτή του πολέμου της ανεξαρτησίας είναι σε όλους μας γνωστή και αναφορές σε αυτήν υπάρχουν παντού στις πηγές, στην Παράδοση και στη συλλογική μας μνήμη ως μέρος των παθών των ελληνικών πληθυσμών αλλά και ως κατάδειξη της τουρκικής, αιγυπτιακής και τουρκαλβανικής βαρβαρότητας. Όμως δεν έχει παρουσιαστεί εκτενώς στο ευρύ κοινό. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το βιβλίο του Γιώργου Γεωργή, το οποίο παρουσιάζει μια κατάσταση ιδιαιτέρως ζοφερή για όποιον είχε την ατυχία να αιχμαλωτιστεί στις δραματικές εκείνες ιστορικές στιγμές. Ενδεικτικά είναι τα κεφάλαια για τις σφαγές της Χίου, της Κάσου, των Ψαρρών, της Κρήτης, του Μεσολογγίου, της Μακεδονίας. Ακόμη για τις προσπάθειες του Καποδίστρια να ελευθερώσει τους αιχμαλώτους και αρπαχθέντες. Τα κεφάλαια αυτά, όπως είπαμε είναι ενδεικτικά καθώς ερευνώνται και άλλες πτυχές του πράγματος, όπως η ιστορία της αιχμαλωσίας γενικώς, οι αιχμαλωσίες Τούρκων και Εβραίων, η συμμετοχή των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων στο πρόβλημα, η τύχη των αιχμαλώτων στις χώρες απαγωγής τους και άλλα πολλά. Διαβάστε το οπωσδήποτε!

Να επισημάνουμε πως πρόκειται για επιστήμη και όχι για μυθιστόρημα ή ευπώλητη ιδεολογία. Ένα εξαιρετικό βιβλίο, υψηλής εκλαΐκευσης.

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Χριστίνα – Μαρίνα Κακλαμάνη

Νηπιαγωγός