Σύνταξη άρθρου: Ευθύμης Κυρίκος

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

                                                    Η εικόνα προέρχεται από το app store της εταιρίας Apple

Η εφαρμογή Appodixi είναι μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα ελέγχου των αποδείξεων, που τους δίνονται ύστερα από κάθε συναλλαγή. Είναι σημαντικό να την έχουμε στο κινητό μας, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την εγκυρότητα των αποδείξεων που παίρνουμε.

Πως κατεβάζουμε και λειτουργούμε την εφαρμογή Appodixi

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε όλα τα smartphones τόσο από το Playstore για κινητά Android όσο και από το Apple Store για κινητά iOS. Για τη λήψη της εφαρμογής ο χρήστης ανοίγει το Playstore ή Apple Store και στη μπάρα αναζήτησης γράφει το όνομα της εφαρμογής και επιλέγει το κουμπί Λήψη

Όλες οι αποδείξεις έρχονται με ένα κωδικό QR. Ο κωδικός QR είναι ένας τετράγωνος πίνακας που αποτελείται από μαύρες και λευκές ψηφίδες. Οι ψηφίδες αυτές όταν «διαβαστούν» από το κατάλληλο λογισμικό ανάγνωσης (σκαναριστούν από το κινητό ή το τάμπλετ μέσω της κάμερας) δίνουν τις πληρφορίες που είναι αποθηκευμένες στον κωδικό QR. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να φαίνονται ή και να μη φαίνονται πάνω στην απόδειξη και συνιστούν πιστοποίηση γνησιότητας της απόδειξης καθώς η συσκευή που κάνει σάρωση της απόδειξης έχει συνδεθεί αυτομάτως με τη βάση δεδομένων του υπουργείου και κατ’ αυτόν τον τρόπο ταυτοποιούνται και τα στοιχεία της ταμιακής που εξέδωσε την απόδειξη.

Γιατί να το κάνω

Για δεκαετίες ένα μείζον πρόβλημα είναι η απόδοση του Φ.Π.Α. και των λοιπών φόρων, που προκύπτουν από τον τζίρο μιας επιχείρησης. Χάρις στην εφαρμογή Appodixi φαίνεται πως κατά ένα μεγάλο μέρος λύνεται το πρόβλημα των πλαστών αποδείξεων στο εμπόριο λιανικής και της μη απόδοσης του πολύ σημαντικού φόρου του Φ.Π.Α. . Δηλαδή ο καταστηματάρχης με την πλαστή απόδειξη φοροκλέπτει τόσο εις βάρος του κράτους όσο και του καταναλωτή. Το κρίσιμο σημείο σε όλο αυτό είναι πως τους φόρους που κλέβει και δεν αποδίδει στο Δημόσιο καλούνται να τους πληρώσουν αποκλειστικά και μόνο και ΠΑΝΤΑ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Επιπλέον τα ποσά, που δεν καλύπτονται από τη φορολογία, αναγκαστικά η χώρα τα δανείζεται από το εξωτερικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Το μόνο που χρειάζεται το πολύ χρήσιμο αυτό εργαλείο υπέρ όλων μας, είναι το να το κατεβάσουμε και να το χρησιμοποιούμε σε κάθε μας συναλλαγή.

Πηγή

Λήψη εφαρμογής από το playstore (για android συσκευές)

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ευθύμης Κυρίκος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ειδικός Αυτοματισμού και Ρομποτικής